Φλερτ ή φυγή; Πώς οι άνθρωποι τρομάζουν τα ψάρια από το να βρουν σύντροφο

«Μακροπρόθεσμα, όχι μόνο τα ψάρια μειώνονται επειδή ψαρεύονται, αλλά αναπαράγονται όλο και λιγότερο σε αυτές τις περιόδους» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rucha Karkarey

Φλερτ ή φυγή; Πώς οι άνθρωποι τρομάζουν τα ψάρια από το να βρουν σύντροφο
Umeed Mistry
4'

Επιστήμονες που μελετούν τα squaretail grouper, ένα είδος ψαριού, διαπίστωσαν ότι η αυξανόμενη παρουσία ψαράδων στο νερό αλλάζει τη συμπεριφορά των ψαριών από ερωτική σε φευγαλέα.

Μια ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι, τα ψάρια φοβούνται όλο και περισσότερο τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στο να φλερτάρουν, με σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα των πληθυσμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rucha Karkarey, ανώτερη επιστημονική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Lancaster, δήλωσε στο CNN ότι οι ερευνητές εργάζονται στην ίδια περιοχή στο αρχιπέλαγος Lakshadweep της Ινδίας, βόρεια των Μαλδίβων, εδώ και 10 χρόνια.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, η περιοχή άρχισε να αλιεύεται πιο εντατικά, και οι ερευνητές άρχισαν να παρατηρούν πιο φοβική συμπεριφορά στο συγκεκριμένο ψάρι πριν από περίπου δύο χρόνια, δήλωσε η Karkarey.

Αυτό συμπίπτει με τη μετάβαση της αλιείας με αγκίστρι και πετονιά από τις βάρκες στους ψαράδες να ψαρεύουν με ψαροντούφεκο ενώ βρίσκονται στο νερό, είπε.

«Το να φοβάσαι τους θηρευτές είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός που βοηθά τα ζώα να επιβιώσουν από τη θήρευση» δήλωσε η Karkarey.

«Αλλά τώρα έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους ως θηρευτές» πρόσθεσε.

Αυτό επηρεάζει την αναπαραγωγή των squaretail groupers λόγω του γεγονότος ότι αναπαράγονται μόνο σε περιόδους αναπαραγωγής, όταν τα ψάρια από μια συγκεκριμένη περιοχή συγκεντρώνονται για να βρουν σύντροφο σε μια άλλη συγκεκριμένη περιοχή μερικές φορές το χρόνο.

Οι άνθρωποι έχουν αντιδράσει σε αυτή τη συμπεριφορά στοχεύοντας να ψαρέψουν κατά εκείνες τις περιόδους, προκειμένου να πιάσουν περισσότερα ψάρια, τα οποία έχουν αρχίσει να συμμετέχουν λιγότερο σε αυτές τις εκδηλώσεις φλερτ, λόγω φόβου.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα πιο γυμνασμένα αρσενικά ψάρια είναι τα πιο ευάλωτα στο ψάρεμα, καθώς είναι πιο πιθανό να εκφράσουν μια πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά φλερτ για να βρουν σύντροφο.

Αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης επικράτειας αρνούμενοι να την παραχωρήσουν σε έναν πιθανό ερωτικό αντίπαλο ή σε έναν άνθρωπο ψαρά ή την επιστροφή σε μια απειλούμενη επικράτεια πιο γρήγορα από τα λιγότερο γυμνασμένα αρσενικά ψάρια, εξήγησε ο Karkarey.

Δυστυχώς, τα θηλυκά ψάρια επιλέγουν τους συντρόφους τους με βάση αυτές τις ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι η περισσότερη αλιεία όχι μόνο επηρεάζει τον πληθυσμό αφαιρώντας τα πιο κατάλληλα ψάρια από τη θάλασσα, αλλά και μειώνοντας την ικανότητα αναπαραγωγής όσων απομένουν, καθώς είναι λιγότερο κατάλληλα για σύντροφοι και φοβούνται περισσότερο τον άνθρωπο.

«Μακροπρόθεσμα, όχι μόνο τα ψάρια μειώνονται επειδή ψαρεύονται, αλλά αναπαράγονται όλο και λιγότερο σε αυτές τις περιόδους» δήλωσε η Karkarey.

Σε πολλούς πληθυσμούς, αυτές οι στιγμές αναπαραγωγής είναι η μόνη στιγμή που τα ψάρια αυτά ζευγαρώνουν, πρόσθεσε.

«Αυτό μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον πληθυσμό» δήλωσε η Karkarey.

Ενώ άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα squaretail groupers μπορούν να προσαρμοστούν στην ανθρώπινη παρέμβαση συγκεντρώνοντας σε διαφορετικές ώρες ή σε διαφορετικές τοποθεσίες, η Karkarey δήλωσε ότι αυτό δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτή την περιοχή.

Η Karkarey υπογραμμίζει το γεγονός ότι η αλιεία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

«Η αλιεία μπορεί να έχει αυτές τις πραγματικά σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η μελέτη θα λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πόση αλιεία μπορεί να αντέξει ένας πληθυσμός squaretail groupers χωρίς να αλλάξει η συμπεριφορά των ψαριών.

Η Karkarey θέλει επίσης να διερευνήσει αν αυτά τα φοβισμένα ψάρια βρίσκουν άλλους τρόπους να ζευγαρώνουν παρά τις αλλαγές στη συμπεριφορά που παρατήρησαν οι ερευνητές.

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε να μάθουμε είναι πώς επηρεάζουν την αναπαραγωγική απόδοση» δήλωσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή