Αγωνία στο Ισραήλ μετά το μήνυμα Νασράλα για πόλεμο της Χεζμπολάχ «πριν από το Ιράν»

Αναμένεται η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μετά τις ξεκάθαρες απειλές για αντίποινα έπειτα από τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια

Αγωνία στο Ισραήλ μετά το μήνυμα Νασράλα για πόλεμο της Χεζμπολάχ «πριν από το Ιράν»
AP
1'

Αγωνία επικρατεί στο Ισραήλ μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ότι μπορούν «ακόμη και μόνοι» τους να προχωρήσουν σε επίθεση. Την ίδια ώρα, το Ιράν δείχνει να καθυστερεί την υλοποίηση των ξεκάθαρων απειλών του για τα αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα κυμαίνονται στο μήκος ενός στρατηγικού σχεδίου.

Για τον Λίβανο οι παράλληλες εξελίξεις στον αποκαλούμενο Άξονα Ιράν -Χεζμπολάχ – Χαμάς εντείνουν την αγωνία καθώς το βέβαιο είναι ότι θα δεχτεί επίθεση από το Ισραήλ εάν η Χεζμπολάχ «προπορευτεί του Ιράν».

Η Τεχεράνη ορκίστηκε εκδίκηση για τη δολοφονία του προσκεκλημένου της Ισμαήλ Χανίγια στο καλύτερα φυλασσόμενο σημείο της ιρανικής πρωτεύουσας αλλά μία ημέρα νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Την ώρα που η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ μιλά για δεύτερες σκέψεις του Ιράν, αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η Τεχεράνη έδειξε και τον περασμένο Απρίλιο, ότι δεν επιθυμεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ διαθέτει έναν κανονικό στρατό με 100.000 μαχητές. Παράλληλα, διαθέτει οπλοστάσιο με 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την επικράτεια του Ισραήλ. Επίσης, έχει στην κατοχή της πυραύλους ακριβείας, τύπου Fateh, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή