Κέιτ Μίντλετον: Ποια είναι η πιο διάσημη πρόγονός της - Η «δυστυχισμένη κόμισσα» με την άστατη ζωή

Η πρόγονος της Κέιτ Μίντλετον, Mary Eleanor Bowes ήταν μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Γεωργιανή Αγγλία, αλλά η προσωπική της ιστορία έχει κεφάλαια σκοτεινά, με απαγωγές, απογοητεύσεις και μία άστατη ερωτική ζωή που απασχόλησε το Λονδίνο τον 18ο αιώνα
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
Getty Images
5'

Οι πρόγονοι της Κέιτ Μίντλετον προέρχονταν από όλο το κοινωνικό φάσμα: Από πλούσιους ιδιοκτήτες μύλων, μεγιστάνες του άνθρακα και του μαλλιού, μέχρι ανθρακωρύχους, έναν οδοκαθαριστή, ακόμη και έναν κατάδικο στις φυλακές Holloway. Όμως η Κέιτ Μίντλετον είχε μια πρόγονο με πνεύμα περιπέτειας και μία θυελλώδη ερωτική ζωή που τους ξεπέρασε όλους. Ήταν η Mary Eleanor Bowes μια από τις πιο διάσημες και πλούσιες γυναίκες της γεωργιανής Αγγλίας, με μία ζωή που θα μπορούσε να προέρχεται από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια ενός μυθιστορήματος της Τζέιν Όστιν.

Η πλούσια κληρονόμος καταγόταν από τον Sir Thomas Blakiston Conyers, άμεσο πρόγονο τόσο της Κέιτ Μίντλετον όσο και της εκλιπούσας βασιλομήτορος. Παρά τον πλούτο της και την εξέχουσα θέση της στην κοινωνία, η Μαίρη είχε συνάψει εξωσυζυγικές σχέσεις, έκανε μια σειρά από παράνομες αμβλώσεις και παντρεύτηκε έναν απατεώνα που την έλεγχε και μετά την απήγαγε όταν προσπάθησε να διαφύγει.

Η «δυστυχισμένη κόμισσα»

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που έμεινε γνωστή ως η «δυστυχισμένη κόμισσα». Ωστόσο, η Mary Bowes θα θριάμβευε τελικά τόσο ως λαμπρή βοτανολόγος όσο και ως πρωτοπόρος στο δίκαιο του διαζυγίου που έχει ταφεί στη Γωνία των Ποιητών στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Η Mary Eleanor Bowes γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1749, το μοναδικό παιδί του βουλευτή Sir George Bowes και της δεύτερης συζύγου του Mary. Πρόκειται για την ίδια πλούσια οικογένεια ου θα ενωνόταν τελικά με την ευγενή οικογένεια Lyons από τη Σκωτία, από την οποία θα προέκυπτε η Elizabeth Bowes Lyon, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, γνωστή αργότερα ως βασιλομήτωρ.

Η Mary Bowes μεγάλωσε στο μαγευτικό κτήμα Gibside στην κοιλάδα Derwent, και ο πατέρας της ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και γαιοκτήμονας που έλεγχε πολλά ανθρακωρυχεία και ενθάρρυνε τη μόρφωση της κόρης του που από την ηλικία των τεσσάρων ετών μπορούσε να διαβάζει εξαιρετικά καλά.

Σε ηλικία 11 ετών, ο πατέρας της πέθανε, αφήνοντας τη Mary ως την πλουσιότερη κληρονόμο στη Βρετανία. Στα 18α γενέθλιά της, παντρεύτηκε τον John Lyon, 9ο κόμη του Strathmore, στον οποίο ανήκε το Glamis Castle, το πατρικό σπίτι της βασιλομήτορος. Προκειμένου να προστατεύσει την κληρονομιά της, η διαθήκη του πατέρα της όριζε ότι ο σύζυγός της θα έπρεπε να πάρει το επώνυμό της, αλλαγή που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο. Με τον καιρό, η οικογένεια Bowes Lyon θα χρησιμοποιούσε και τα δύο ονόματα.

Χήρα με πέντε παιδιά στα 27 της

Ο σύζυγός της προσβλήθηκε από φυματίωση στα πρώτα χρόνια του γάμου τους και πέθανε στη θάλασσα καθοδόν προς την Πορτογαλία, το 1776, αφήνοντας τη Mary Bowes χήρα και μητέρα πέντε παιδιών σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Την εποχή του θανάτου του συζύγου της, η Mary ήταν ήδη έγκυος με τον εραστή της, George Gray, ο οποίος είχε κάνει και κατασπαταλήσει μια περιουσία δουλεύοντας στην Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Καθώς δεν είχε καμία επιθυμία να τον παντρευτεί, αφού έτσι θα έχανε τον τίτλο της, η Mary καταφερε να χάσει το μωρό πίνοντας «ένα είδος φαρμάκου με μαυρο μελάνι» Ωστόσο, συνέχισε τη σχέση, έμεινε ξανά έγκυος και έκανε άλλες δύο εκτρώσεις.

Έγκυος για τέταρτη φορά, η Mary αρνήθηκε να παντρευτεί τον Gray, οπότε η ζωή της πήρε άλλη τροπή. Παρά το γεγονός ότι ήταν αρραβωνιασμένη με τον Gray, την αποπλάνησε ένας πανούργος τυχοδιώκτης, ο Andrew Stoney, ο οποίος την εκμεταλλεύτηκε και σφράγισε τη μοίρα της.

Αποκαλώντας τον εαυτό του Captain Stoney - στην πραγματικότητα ήταν ένας απλός υπολοχαγός - προσποιήθηκε μια μονομαχία με τον συντάκτη της Morning Post, η οποία είχε δημοσιεύσει περίεργα άρθρα για αυτήν και, ισχυριζόμενος ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένος, την έπεισε με κάποιο τρόπο να τον παντρευτεί το 1777.

Ο Stoney πήρε τον έλεγχο της περιουσίας της Mary και την υπέβαλε σε οκτώ χρόνια σωματικής και ψυχικής κακοποίησης, προτού καταφέρει να δραπετεύσει. Αλλά η δοκιμασία της δεν είχε τελειώσει: όταν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 1785, ο Stoney την απήγαγε, την απείλησε ότι θα τη βίαζε και θα τη σκοτώσει, τη φίμωσε και τη χτύπησε, ενώ τη μετέφερε στην ύπαιθρο πριν τον συλλάβουν.

Η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο

Τόσο η δίκη του - καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση - όσο και η υπόθεση διαζυγίου αποδείχθηκαν συγκλονιστικές και ήταν η βασική συζήτηση του κοσμικού Λονδίνου τον 18ο αιώνα. Παρόλα αυτά, έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο και κράτησε τη γη της.

Η Mary Bowes βρήκε τελικά τη γαλήνη, συμφιλιώθηκε με την οικογένειά της και ασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία. Ενθουσιώδης ερασιτέχνης βοτανολόγος, διατηρούσε θερμοκήπια στο κτήμα Gibside και στο σπίτι της στο Λονδίνο, το Stanley House, στο Τσέλσι το οποίο γειτνίαζε με τον Κήπο των Αποθηκάριων. Παρήγγειλε εξωτικά φυτά από όλο τον κόσμο.

Η Mary περιγράφηκε από τον χειρουργό και συγγραφέα Jesse Foot ως «η πιο έξυπνη γυναίκα βοτανολόγος της εποχής». Ωστσο, αντί να μείνει στα βιβλία της ιστορίας ως λαμπρή φυσιοδίφης, είναι γνωστή ως πρωτοπόρος του διαζυγίου. Η Mary Bowes πέθανε στις 28 Απριλίου 1800 και θάφτηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Αντί να μείνει στα βιβλία της ιστορίας ως λαμπρή φυσιοδίφης, είναι γνωστή ως πρωτοπόρος στο δίκαιο του διαζυγίου. Η Mary Bowes πέθανε στις 28 Απριλίου 1800 και ετάφη στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, στη Γωνιά των Ποιητών.

Πηγή: Daily Mail