Γιάχια Σινουάρ: «Τους στραγγάλισα με τα χέρια μου» - Πώς τιμωρούσε τους προδότες ο ηγέτης της Χαμάς

Ο νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των Παλαιστινίων που συνεργάζονταν με το Ισραήλ. Τους έπνιγε με τα ίδια του τα χέρια, όπως αποκαλύπτει παλαιότερη ανάκρισή του

O Γιαχια Σινουάρ
O Γιαχια Σινουάρ
AP
5'

Ένα σημείωμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από μία ανάκρισης του Γιάχια Σινουάρ το 1989 ρίχνει φως στην ιστορία βίας του νέου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Εκείνη τη χρονιά, η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) τον συνέλαβε στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, για τη δολοφονία συνεργατών του Ισραήλ. Ο Σινουάρ ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή πληροφοριών για τους συνεργάτες, εξέπληξε τους Ισραηλινούς ερευνητές όταν τους έκανε μια περιοδεία στη Γάζα αποκαλύπτοντας τις τοποθεσίες όπου είχε θάψει τα πτώματα των συνεργατών που είχε δολοφονήσει, κυρίως στραγγαλίζοντάς τους με τα χέρια του.

«Είμαι έτοιμος να σας πω τα πάντα, από την αρχή, πράγματα που έχω κάνει και για τα οποία δεν έχω μιλήσει ποτέ», είπε, σύμφωνα με ένα πρακτικό της ανάκρισης, το οποίο είναι 10 σελίδες και φυλάσσεται στα αρχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ. Περίπου τρία χρόνια νωρίτερα, το 1986, είχε ενώσει τις δυνάμεις του με τον τότε επικεφαλής της Χαμάς, σεϊχη Αχμέντ Γιασίν.

Ο Γιασίν είχε μόλις απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές, ένας από τους 1.151 αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Τζιμπρίλ», σε αντάλλαγμα για την οποία απελευθερώθηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, που είχαν συλληφθεί όμηροι κατά τον Πρώτο Πόλεμο του Λιβάνου το 1982. Σε συντονισμό με τον Γιασίν, ο Σινουάρ ίδρυσε μια υποομάδα που είχε ως αποστολή να εντοπίσει συνεργάτες του Ισραήλ.

Yahya Sinwar

Όταν ο Σεΐχης Γιασίν απελευθερωνόταν από τη φυλακή στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής, «πήγα να τον επισκεφτώ», είπε ο Σινουάρ. «Καθίσαμε και μιλήσαμε για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, την κατάσταση του Ισλάμ και τους συνεργάτες με το Ισραήλ. Αποφασίσαμε να προσλάβουμε ανθρώπους που θα συγκέντρωναν πληροφορίες για τους συνεργάτες και για όλους όσους ήταν ενάντια στο Ισλάμ. Ήξερα ότι ήταν επικίνδυνο, γι' αυτό στρατολόγησα τον Ραουχί Τζαμπάλ που μπορούσα να εμπιστευτώ.

Ενημερώσα τον σεϊχη Γιασίν και αρχίσαμε να δουλεύουμε. Ο καθένας ήταν υπεύθυνος για μια διαφορετική περιοχή, εγώ είχα τη νότια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Διαβιβάζαμε πληροφορίες μεταξύ μας σε γραμματοκιβώτια στα τζαμιά».

Ο Σινουάρ είπε στους ανακριτές ότι αργότερα στρατολόγησε περισσότερους ανθρώπους, κυρίως από κολέγια της Γάζας, και ότι οι δολοφονίες εγκρίθηκαν από τον Γιασίν. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης,παρείχε φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις δολοφονίες συνεργατών, τις οποίες διέπραξε ο ίδιος — είτε πυροβολώντας είτε στραγγαλίζοντας τους υπόπτους.

Σε μια περίπτωση,παρακολούθησε έναν κάτοικο της Γάζας ονόματι Ρασμί Σαλίμ αφού έλαβε πληροφορίες ότι ήταν αποστάτης και συνεργάστηκε με το Ισραήλ. «Οδηγούσαμε ένα λευκό Peugeot, σταματήσαμε δίπλα του τον πιάσαμε και τον βάλαμε στο αυτοκίνητο. Τον ανακρίναμε και παραδέχτηκε ότι βρισκόταν σε επαφή με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, με έναν άνδρα ονόματι Αμπού Ραμί. Παραδέχτηκε επίσης ότι συνήθιζε να φέρει κορίτσια στο μαγαζί του.

«Τον πήγαμε στο νεκροταφείο στη Χαν Γιουνίς, χωρίς να του πούμε τι θα κάνουμε. Του έδεσα τα μάτια με ένα κουρέλι για να μην βλέπει, τον έσπρωξα σε έναν ανοιχτό τάφο και τον έπνιξα με ένα πανί. Αφού τον στραγγάλισα, τον τύλιξα με ένα λευκό πανί και τον έβαλα στον τάφο. Του άξιζε να πεθάνει». Ο Σινουάρ είπε στους ανακριτές ότι η Χαμάς του παρείχε όπλο, αλλά προτιμούσε να σκοτώσει τους υπόπτους με τα χέρια του.

Έτσι, για παράδειγμα, περιέγραψε πώς, μετά από παρόμοιες πληροφορίες, η ομάδα σκότωσε έναν άλλο Παλαιστίνιο, τον οποίο ο ίδιος απείλησε με όπλο και απήγαγε. Μετά από μια βίαιη ανάκριση παραδέχτηκε ότι είχε συνεργαστεί με το Ισραήλ, κάτι που σφράγισε αμέσως τη μοίρα του. «Τον έπνιξα με μία κεφίγια, σκάψαμε μια τρύπα και τον θάψαμε», είπε ο Σινουάρ.

Παρείχε λεπτομέρειες για δύο ακόμη δολοφονίες με αντίστοιχη φρικιαστική μέθοδο. Ο επόμενος στόχος του Σινουάρ και των ανδρών του ήταν ο Χουσείν Αλ Σιρ από τη Χαν Γουνίς. ένας πλούσιος που του άρεσε να επιδεικνύει το αυτοκίνητό του. «Όταν τον βρήκαμε μέσα στο όχημά του, έβγαλα ένα όπλο και τον απείλησα. Πίεσα το όπλο στο λαιμό του για να τον αναγκάσω να μπει στο αυτοκίνητο, αλλά το όπλο βγήκε και τον σκότωσε. Τον βάλαμε στο αυτοκίνητο, απομακρυνθήκαμε και θάψαμε το σώμα. Μετά από αυτό, πλύναμε το αυτοκίνητο για να φύγουν τα αίματα και πήγαμε σπίτι. Μετά από λίγο καιρό, νομίζω την επόμενη μέρα, είδαμε τον [ισραηλινό] στρατό εκεί και ξέραμε ότι είχαν βρει το σώμα του.»

Για αυτές και άλλες δολοφονίες, καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη, την οποία έπρεπε να εκτίσει μέχρι το θάνατό του, αλλά τον Οκτώβριο του 2011 αποφυλακίστηκε, έχοντας εκτίσει 22 χρόνια - ως μέρος της ανταλλαγής για τον κρατούμενο Γκιλάτ Σαλίτ. Μετά την απελευθέρωσή του κέρδισε δύναμη και δημοτικότητα εντός της Χαμάς, και έγινε ηγέτης της στη Γάζα τον Φεβρουάριο του 2017, αφού νίκησε τον δολοφονηθέντα Ισμαήλ Χανίγια στις εσωτερικές εκλογές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή