Βαρκελώνη: Κινηματογραφική επιχείρηση για τη σύλληψη Πουιτζντεμόντ - Επέστρεψε μετά απο 7 χρόνια

Η αστυνομία στη Βαρκελώνη αναζητά τον πρώην ηγέτη των αυτονομιστών της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο οποίος επέστρεψε  στην Ισπανία μετά από επτά χρόνια εξορίας, αν και εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του

O Kάρλες Πουιτζντεμόντ
O Kάρλες Πουιτζντεμόντ
AP
3'

Η καταλανική αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα εντός και εκτός Βαρκελώνης στο πλαίσιο της επιχείρησης Jaula - ή «Κλουβί» - με στόχο τον εντοπισμό του Κάρλες Πουιτζντεμόντ ο οποίος εθεάθη να φεύγει από μια συγκέντρωση σήμερα το πρωί με ένα αυτοκίνητο. Τα τελευταία χρόνια έζησε στις Βρυξέλλες, αφού η αστυνομία του απήγγειλε κατηγορίες που συνδέονται με μια αποτυχημένη προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

Ο Πουττζντεμόντ απευθύνθηκε εν συντομία σε εκατοντάδες υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στο καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, λίγο πριν από την αναμενόμενη ανάληψη καθηκόντων του νέου αρχηγού της καταλανικής κυβέρνησης. Είπε ότι επέστρεψε «για να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ» και πρόσθεσε: «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ έγκλημα». Στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Πολλοί περίμεναν να εμφανιστεί εντός του κτηρίου του κοινοβουλίου εγκαίρως για την τελετή 10:00 (τοπική ώρα), αλλά δεν φαινόταν πουθενά. Οδοφράγματα έχουν πλέον στηθεί σε όλη την πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας. Η ισπανική τηλεόραση έδειξε επίσης εικόνες από τη La Jonquera, έναν δήμο που συνορεύει με τη Γαλλία, όπου διακρίνονταν αστυνομικοί να σταματούν αυτοκίνητα και να ελέγχουν πολίτες.

Ο σύμμαχος του Πουιτζντεμόντ, Aλέις Σάρι, επέκρινε την αστυνομική επιχείρηση στο X, λέγοντας: «Εκατοντάδες αστυνομικοί περικυκλώνουν τη Βαρκελώνη για να συλλάβουν τον Πρόεδρο Πουιτζντμόντ. Ένα κυνήγι που πληρώθηκε με δημόσιο χρήμα για να ευχαριστήσει τις εξουσίες στη Μαδρίτη. Δεν συνάδει όλο αυτό με τη δημοκρατία.»

Η αστυνομία φέρεται να χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους υποστηρικτές του Πουιτζντεμόντ, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο.
Ο Iνάσιο Γκαρίγα του υπερσυντηρητικοή κόμματος Vox, το οποίο αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, είπε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη σύλληψή του».

Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά κίνητρα πίσω από την επιστροφή του στην Ισπανία.
Πρώτον, θέλει να πιέσει τις αρχές να εφαρμόσουν τον νέο νόμο περί αμνηστίας στον ίδιο, αφού το ανώτατο δικαστήριο τον απέκλεισε από την εφαρμογή του για τεχνικούς λόγους. Στόχος του είναι επίσης να διαταράξει την ανάδειξη του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ίγια ως νέου προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Ισπανίας θα γίνει ο πρώτος μη εθνικιστής ηγέτης της περιοχής από το 2010. Εξίσου σημαντικό για τον Πουιτζντεμόντ είναι να επιβεβαιώσει τον εαυτό του και το κόμμα του Junts per Catalunya (JxCat) ως την κύρια δύναμη υπέρ της ανεξαρτησίας. Είναι πρόθυμος να θεωρήσει τον αυτονομιστή αντίπαλό του, την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC), ως συνένοχο με τους εχθρούς «ενωτικούς» λόγω της συμφωνίας του να υποστηρίξει τον Ίγα.

Μέχρι να δημιουργηθεί μια νέα τοπική κυβέρνηση, το ERC εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για την καταλανική αστυνομία, καθιστώντας την επιστροφή του πρώην περιφερειακού προέδρου ιδιαίτερα άβολη για το κόμμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
16:05ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λήμνο

16:05ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λήμνο