Toυρκία: Κηρύσσει «πόλεμο» στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου -«Γινόμαστε Βόρεια Κορέα»

«Πόλεμο» στις διαδικτυακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου κηρύσσει  και η Τουρκία σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διείσδυση των κινεζικών sites λιανικών πωλήσεων

«Φρένο» στις αγορές μέσω ίντερνετ βάζει η Τουρκία
«Φρένο» στις αγορές μέσω ίντερνετ βάζει η Τουρκία
Associated Press
3'

«Πόλεμο» στις διαδικτυακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, κηρύσσει με τη σειρά της και η Τουρκία σε μία προσπάθεια να σταματήσει την επέλαση των κινεζικών sites λιανικών πωλήσεων που επεκτείνονται επιθετικά στο έδαφός της.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα, η Άγκυρα μειώνει το όριο διαδικτυακών αγορών από το εξωτερικό από 150 σε 30 ευρώ, ενώ αυξάνει τους δασμούς στα αγαθά αξίας μέχρι 30 ευρώ, διπλασιάζοντας στο 60% τους φόρους σε εμπορεύματα από χώρες εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δασμοί για τα αγαθά που προέρχονται από την ΕΕ αυξάνονται σε 30% από 18%, ενώ οι ίδιοι συντελεστές θα ισχύουν για φάρμακα με αξία μικρότερη των 1.500 ευρώ. Το νέο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο ορίζει ότι πρέπει να παρακολουθούνται όλες οι τελωνειακές διαδικασίες για εμπορεύματα αξίας μεταξύ 30 και 1.500 ευρώ, τα οποία δεν είναι εμπορικής ποσότητας ή χαρακτήρα, ενώ τα είδη που έχουν αγοράσει οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 κιλά.

Tα νέα μέτρα της κυβέρνησης Ερντογάν αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις μικρές παραγγελίες που κάνουν οι καταναλωτές κυρίως μέσα από κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Temu, AliExpress και Shein. Ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ είχε προαναγγείλει τους κανονισμούς, στοχοποιώντας πλατφόρμες του εξωτερικού, ιδίως την Temu. Ο κολοσσός που εδρεύει στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και λειτουργεί από την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου PDD Holdings, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής παγκοσμίως.

Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου, δεσμεύτηκε να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις εγχώριες επιχειρήσεις και θέλει να εμποδίσει την αυξανόμενη εισαγωγή φθηνών καταναλωτικών αγαθών ιδίως από την Κίνα, με την οποία η Τουρκία έχει υψηλό όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών. Η νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ στην Τουρκία στις 21 Αυγούστου έχει προκαλέσει ωστόσο έντονες αντιδράσεις στους καταναλωτές που επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η κυβέρνηση παρενέβη για να ελέγξει και το Temu. Είμαστε σε καλό δρόμο για να γίνουμε Βόρεια Κορέα», «Τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία είναι φθηνότερα στο εξωτερικό. Ωστόσο, όταν οι Τούρκοι πολίτες προσπαθούν να αγοράσουν φθηνότερα αγαθά από το εξωτερικό, πληρώνουν φόρους». «Το κράτος συμμετέχει πλέον σε κάθε πτυχή της ζωής μας – στα όνειρά μας, στα σπίτια μας και στα ψώνια μας…». «Ενώ οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν φθηνότερους τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τους βάζει εμπόδια. Γιατί τόση εχθρότητα προς το κοινό;» είναι μερικά από τα σχόλια των Τούρκων πολιτών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
16:05ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λήμνο

16:05ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Λήμνο