Ο πλανήτης έχει σήμερα «λιγότερο στρες» από ό,τι πριν από την πανδημία - Tι έδειξε πρόφατη έρευνα

Η συναισθηματική υγεία της ανθρωπότητας έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Ο πλανήτης είναι πιο χαρούμενος μετά την πανδημία
AP
3'

Η συναισθηματική υγεία της ανθρωπότητας έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Η μέτρηση των συναισθημάτων είναι μια δύσκολη και σύνθετη υπόθεση, αλλά οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Gallup προσπαθούν να κάνουν ακριβώς αυτό κάθε χρόνο δημοσιεύοντας τον «Δείκτη Αρνητικής Εμπειρίας».

Για πρώτη φορά από το 2014, ο δείκτης υποχώρησε το 2023, υποδηλώνοντας ότι λιγότεροι άνθρωποι βιώνουν άγχος, θλίψη, θυμό, ανησυχία ή σωματικό πόνο. Δεδομένων των διαφόρων κρίσεων που επηρεάζουν τον κόσμο – από τον πόλεμο μέχρι τον πληθωρισμό – αυτό μπορεί να εκπλήξει ορισμένους. Ο Δείκτης Αρνητικής Εμπειρίας αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2007, εκτός από το 2014 και το 2023. Μένει να φανεί αν η αλλαγή τάσης ήταν παροδική ή η αρχή μιας διαρκούς πτώσης της «αρνητικότητας». «Πώς νιώθετε;» Ο παγκόσμιος οργανισμός δημοσκοπήσεων Gallup Inc. θέτει αυτό το ερώτημα τα τελευταία 18 χρόνια με τη δημοσκόπησή του στο Global Emotions — και φέτος, η απάντηση ήταν λιγότερο... ζοφερή .

Οι ερευνητές της Gallup ερεύνησαν περισσότερους από 146.000 ανθρώπους ηλικίας 15 ετών και άνω σε 142 χώρες σχετικά με τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες τους τις προηγούμενες 24 ώρες. Στη συνέχεια έδωσαν σε κάθε χώρα τέσσερις βαθμολογίες σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100: δύο βαθμολογίες για το πόσο παρούσες ήταν ή έλειπαν οι θετικές εμπειρίες τους και δύο ακόμη που αντιστοιχούσαν στις αρνητικές εμπειρίες τους.

Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν έναν κόσμο που, παρά τα πολλαπλά δεινά του, είναι περισσότερο χαρούμενος παρά ανήσυχος. Τα παγκόσμια επίπεδα άγχους καταγράφηκαν στο 37%—το χαμηλότερο ποσοστό από το 2019 και μόλις τέσσερις μονάδες πάνω από αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία. Το 40% των ενηλίκων ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγάλη ανησυχία, το 30% ανέφερε σωματικό πόνο, το 26% είπε ότι ήταν λυπημένο και το 22% ήταν θυμωμένο.

Αλλά οι θετικές μετρήσεις ήταν πολύ υψηλότερες. Ο γενικός δείκτης αρνητικής εμπειρίας μειώθηκε από 33 πέρυσι σε 31, στο ίδιο επίπεδο πριν από την πανδημία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πριν από την έρευνα, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους φέρθηκαν με σεβασμό. Το 71% είπε ότι ήταν ξεκούραστο. Το 73% είπε ότι είχε νιώσει μεγάλη απόλαυση ή χαμογέλασε και γέλασε, ενώ το 54% είπε ότι είχε κάνει κάτι ενδιαφέρον.

Στις 11 χώρες με τις υψηλότερες θετικές εμπειρίες βρίσκονται τέσσερις στη Λατινική Αμερική: Παραγουάη και Παναμάς, με 86. Η Γουατεμάλα στα 85 και το Μεξικό στα 84. «Οι υψηλές βαθμολογίες ήταν αρκετά σταθερές», λένε οι ειδικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή είναι απαραίτητα εύκολη σε αυτές τις χώρες: «Η κατάσταση μπορεί να καταρρέει γύρω σας, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε θετικότητα. Η ασφάλεια ήταν ένα ζήτημα, αλλά υπάρχει η έντονη παρουσία των κοινωνικών δικτύων. Και έχουμε κάποιο επίπεδο πολιτισμικής προκατάληψης στο πώς οι άνθρωποι απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις. Τείνουν απλώς να είναι θετικοί».