Iσραήλ: Πρώτα θα χτυπήσει η Χεζμπολάχ και μετά το Ιράν - «Είμαστε έτοιμοι για άμυνα και επίθεση»

Το Ισραήλ θα δεχθεί πρώτα χτύπημα από τη Χεζμπολάχ και μετά από το Ιράν, γράφουν τα αμερικανικά μέσα 

Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
AP
4'

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρέως αναμενόμενες επιθέσεις αντιποίνων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, καλώντας τους πολίτες του αυτή την εβδομάδα να αποθηκεύουν τρόφιμα και νερό σε ενισχυμένα ασφαλή δωμάτια, ενώ τα νοσοκομεία ετοιμάζονται να μεταφέρουν ασθενείς σε υπόγειους θαλάμους και ομάδες έρευνας και διάσωσης τοποθετούνται σε μεγάλες πόλεις.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης συνεδρίασε χθες βράδυ (8/8) καθώς συνεχίζονταν οι εικασίες για το πώς οι εχθροί της χώρας θα μπορούσαν να αντιδράσουν στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Φουάντ Σουκρ και του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ επισκεπτόταν το Ιράν.

Διπλωμάτες σε όλη τη Μέση Ανατολή και αλλού προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι πληροφορίες είναι λιγοστές και αλλάζουν συχνά. Ωστόσο, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ένας ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η Χεζμπολάχ, η ισλαμιστική ένοπλη ομάδα του Λιβάνου που πρόσκειται στο Ιράν, πιθανότατα θα χτυπήσει πρώτη σε ξεχωριστή επίθεση προτού το Ιράν πραγματοποιήσει τα δικά του αντίποινα, όπως έγραψαν το CNN και οι New York Times. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια και δεν παρείχαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές επιθέσεις.

Η τελευταία κρίση ακολουθεί τις δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα του Φούαντ Σουκρ, ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, και του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. Το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε τον πρώτο ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκρηξη που σκότωσε τον Χανίγια στην Τεχεράνη, η οποία έχει ευρέως αποδοθεί στο Ισραήλ.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση για τη δολοφονία του Χανίγια στο έδαφός του, χαρακτηρίζοντάς την κατάφωρη παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας. Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, είπε σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα ότι η απάντηση της ομάδας στη δολοφονία του Σουκρ θα ήταν σκληρή. «Αφήστε τον εχθρό, και όσους στέκονται πίσω του, να περιμένουν την αναπόφευκτη απάντησή μας», είπε ο Νασράλα. «Αναζητούμε μια αληθινή απάντηση, όχι μια επιφανειακή», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους 10 μήνες, ένας πόλεμος χαμηλής έντασης βρίσκεται σε εξέλιξη κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, ο οποίος ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ —σύμμαχος του Ιράν όπως η Χαμάς— άνοιξε πυρ κατά του Ισραήλ μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στο Γάζα. Τα πιο σοβαρά χτυπήματα έχουν εγείρει φόβους για κλιμακούμενη κρίση.

Το Ισραήλ και το Ιράν έφτασαν για τελευταία φορά σε παρόμοια αντιπαράθεση τον Απρίλιο, στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικό διπλωματικό κτήριο στη Συρία που σκότωσε ανώτερους Ιρανούς στρατηγούς που έδρασαν ως σύνδεσμοι της Τεχεράνης με τη Χεζμπολάχ. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, τα αντίποινα του Ιράν σημειώθηκαν πολύ νωρίτερα. Εκτόξευσε περίπου 300 βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, το οποίο αναχαίτισε τα περισσότερα από τα πυρομαχικά με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε πιθανή επίθεση από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του. Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στους στρατιώτες ότι το Ισραήλ ήταν «έτοιμο για άμυνα, καθώς και για επίθεση». «Χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε. Στρατιωτικοί αναλυτές λένε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ είναι καλύτερα προετοιμασμένο για ορισμένα σενάρια παρά για άλλα.

Από τη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ έχει κατασκευάσει έναν περίφημο αμυντικό μηχανισμό για να προστατεύει τους πολίτες του από αεροπορικές επιθέσεις. Με τη βοήθεια δισεκατομμυρίων στην αμερικανική βοήθεια, η χώρα επένδυσε σε προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ απαίτησε την κατασκευή ενισχυμένων καταφυγίων βομβών σε σπίτια και πολυκατοικίες.

Αλλά το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν αρκετά πυρομαχικά ταυτόχρονα για να συντρίψουν την άμυνα του Ισραήλ. Επιπλέον, μπορούν να εκτοξεύσουν σμήνη drones, τα οποία πετούν σε χαμηλά ύψη σε απρόβλεπτες τροχιές , και είναι πιο δύσκολο από ότι οι πύραυλοι να παρακολουθηθούν και να καταστραφούν.

Τον Απρίλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συγκέντρωσαν έναν συνασπισμό με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιορδανία, μεταξύ άλλων, για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος. Δεν είναι σαφές εάν θα υπήρχε τόση διεθνής συνεργασία αυτή τη φορά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή