Τραγωδία στο CrossFit Games 2024: 28χρονος αθλητής πνίγηκε αβοήθητος

Ο Λάζαρ Ντούκιτς έχασε τη ζωή του την ώρα που αγωνιζόταν στους αγώνες CrossFit στο Τέξας
2'

Το άψυχο σώμα ενός αθλητή ανασύρθηκε από λίμνη μετά από αγώνα κολύμβησης στα CrossFit Games 2024, έναν ετήσιο διαγωνισμό που επιδιώκει να στέψει «τον πιο δυνατό άνδρα και την πιο δυνατή γυναίκα στη Γη» και φέτος διεξάγεται στο Φορτ Γουορθ στο Τέξας.

Ο αθλητής που έχασε τη ζωή του ταυτοποιήθηκε από τον ιατροδικατή της κομητείας Tarrant είναι ο 28χρονος Λάζαρ Ντούκιτς από τη Σερβία, με τα αίτια και τον τρόπο θανάτου να μην έχουν αποσαφηνίζονται άμεσα.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Πέμπτης, με τρέξιμο 3,5 μιλίων (5,6 χιλιόμετρα) και 800 μέτρα κολύμβηση. Καθώς όμως οι περίπου 40 αθλητές άρχισαν να βγαίνουν από τη λίμνη Marine Creek και να κάνουν τζόγκινγκ μέχρι την γραμμή τερματισμού, οι διοργανωτές της εκδήλωσης συνειδητοποίησαν ότι ο Ντούκιτς δεν είχε ολοκληρώσει τον αγώνα και δεν είχε εντοπιστεί για αρκετή ώρα.

Έτσι οι αρχές κάλεσαν συνεργεία διάσωσης περιπου στις 8 το πρωί αναφέροντας ότι ένας συμμετέχων αγνοείτο μέσα στο νερό. Το άψυχο σώμα του αθλητή εντοπίστηκε περίπου μία ώρα αφότου ο πρώτος δύτης μπήκε στο νερό με την αστυνομία να αναφέρει ότι ο Ντούκιτς δηλώθηκε νεκρός στο σημείο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του CrossFit, Don Faul δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι το προσωπικό ασφαλείας ήταν παρών κατά τη διάρκεια του αγώνα και ότι υπήρχε ένα «πλήρως σχεδιασμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο ασφάλειας». Ο Faul είπε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του Ντούκιτς θα γίνουν γνωστά ως μέρος της έρευνας, προσθέτοντας ότι η διοργανώτρια εταιρεία συνεργάζεται με τις Αρχές.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις της Πέμπτης ακυρώθηκαν.

Ο Faul δήλωσε ότι ο θάνατος του Ντούκιτς επηρέασε βαθιά όσους κάνουν CrossFit, ένα πρόγραμμα γυμναστικής μεγάλης έντασης, που συνδυάζει προπόνηση ενδυνάμωσης με κάρδιο και λειτουργικές κινήσεις. Η εταιρεία διοργανωνει τους αγώνες CrossFit για 18 χρόνια προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες ετησίως, ενώ ο φετινός διαγωνισμός τριών σταδίων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και επρόκειτο να ολοκληρωθεί από Πέμπτη έως Κυριακή.