«Διπλωματία των πάντα»: Ζωολογικός κήπος στις ΗΠΑ έστρωσε «κόκκινο χαλί» για 2 τρυφερούς «γίγαντες»

Ο Γιουν Τσουάν και η Σιν Μπάο είναι τα πρώτα πάντα που έφθασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 21 χρόνια

Ένα ζευγάρι πάντα ειναι οι νέοι ένοικοι ζωολογικού κήπου στο Σαν Ντιέγκο
Ένα ζευγάρι πάντα ειναι οι νέοι ένοικοι ζωολογικού κήπου στο Σαν Ντιέγκο
Associated Press.
4'

Ο Yun Chuan και ο Xin Bao, τα πρώτα πάντα που μπήκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 21 χρόνια, έκαναν το δημόσιο ντεμπούτο τους στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο χθες μετά την τελετή υποδοχής τους. Πλήθος ΜΜΕ συγκεντρώθηκαν μέσα στον ζωολογικό κήπο, ενώ η πόλη του Σαν Ντιέγκο προειδοποίησε για κυκλοφοριακή συμφόρηση ενόψει της πολυαναμενόμενης εκδήλωσης.

Τα δύο γιγάντια πάντα, τα πρώτα που φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δύο δεκαετίες, έδειχναν να μην ενοχλούνται από όλη την προσοχή και συνέχισαν να κάνουν ηλιοθεραπεία και να τρώνε μπαμπού στο νέο τους σπίτι.

Για χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση δανείζει πάντα σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο σε μια πρακτική που ονομάζεται «διπλωματία των παντά». Αυτοί οι γλυκύτατοι «πρεσβευτές» είναι από καιρό σύμβολο της φιλίας ΗΠΑ-Κίνας, από τότε που το Πεκίνο δώρισε ένα ζευγάρι πάντα στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο στην Ουάσιγκτον, DC, το 1972.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η Κίνα σταμάτησε να ανανεώνει τα δάνεια των πάντα σε ζωολογικούς κήπους και άρχισε να επαναπατρίζει τα ζώα που είχε δώσει στις δυτικές χώρες καθώς οι σχέσεις επιδεινώθηκαν. Τα προηγούμενα πάντα έφυγαν από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο το 2018 και το 2019.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, η China Wildlife Conservation Association ανακοίνωσε ότι στέλνει δύο πάντα στο Σαν Ντιέγκο και επίσης υπογράφει συμφωνίες με τον ζωολογικό κήπο στη Μαδρίτη, καταπνίγοντας τους φόβους ότι το Πεκίνο τερματίζει την ιστορική διπλωματία των πάντα. Τα πάντα είχαν φτάσει στο Σαν Ντιέγκο τον Ιούνιο και άρχισαν να εγκλιματίζονται στο νέο τους σπίτι πριν τα δει το κοινό.

«Πρόκειται για κάτι πολύ βαθύτερο, πολύ πιο πλούσιο, από τα δύο όμορφα πάντα που γιορτάζουμε», είπε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ στην τελετή έναρξης που περιλάμβανε χορό, μουσική και σχόλια από τον Κινέζο πρεσβευτή Xie Feng και άλλους τοπικούς αξιωματούχους. «Πρόκειται για τον εορτασμό της κοινής μας ανθρωπιάς».

Για την περίσταση, κήρυξε μάλιστα την 8η Αυγούστου ως Ημέρα Πάντα της Καλιφόρνια και αναγνώρισε τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο ως τον πρώτο οργανισμό στις ΗΠΑ που δημιούργησε ένα πρόγραμμα συνεργασίας για τη διατήρηση των πάντα με την Κίνα.

Μόνο τέσσερα άλλα γιγάντια πάντα ζουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα στο ζωολογικό κήπο της Ατλάντα. Ωστόσο, ο Εθνικός Ζωολογικός Κήπος του Smithsonian θα λάβει ένα νέο ζευγάρι πάντα μέχρι το τέλος του έτους, αφού οι τελευταίες του αρκούδες επέστρεψαν στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Ως μέρος της δανειακής συμφωνίας, οι ζωολογικοί κήποι των ΗΠΑ συνήθως πληρώνουν 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως στις προσπάθειες της Κίνας να τα προστατεύσει από τις πυρκαγιές και όλα τα μικρά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ πρέπει να επιστραφούν στην Κίνα μέχρι την ηλικία των 4 ετών.

Ο Γιουν Τσουάν είναι ένα σχεδόν 5χρονο αρσενικό πάντα που περιγράφεται από τον ζωολογικό κήπο ως «ένα ζώο με ήπιους τρόπους, ευγενικό και αξιαγάπητο». Είναι εγγονός του Μπάι Γιουν και του Γκάο Γκάο, που και οι δύο έζησαν στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο για περισσότερο από μια δεκαετία. Η μητέρα του, Ζεν Ζεν, ήταν το τέταρτο μικρό που γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο.

Η Σιν Μπάο είναι ένα θηλυκό πάντα σχεδόν 4 ετών που περιγράφεται από τον ζωολογικό κήπο ως «ευγενικό και πνευματώδες, εσωστρεφές με γλυκό στρογγυλό πρόσωπο και μεγάλα αυτιά. Το όνομά της σημαίνει θησαυρός ευημερίας και αφθονίας και ελπίζουμε ότι θα σας φέρει καλή τύχη», είπε ο Πρέσβης Xie. Μίλησε επίσης για την Κίνα ως τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Καλιφόρνια, καθώς και για τη μεγάλη κινεζική κοινότητα στην πολιτεία και την αφθονία των Κινέζων τουριστών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή