Ανατροπή στη δολοφονία Χανίγια: Τον σκότωσαν Ιρανοί πράκτορες της Μοσάντ που πήραν εξαψήφια αμοιβή

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έγινε από 2 Ιρανούς των «Φρουρών της Επαναστασης» που είχαν στρατολογηθεί από τη Μοσάντ, σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική έκθεση
AP
3'

Δύο Ιρανοί που στρατολογήθηκαν από την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το κρεβάτι του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως.

Οι δύο Ιρανοί που συμμετείχαν ήταν μέλη της μονάδας ασφαλείας «Ansar al-Mahdi» του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, της ίδιας της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία του κτήρίου και των επισκεπτών του, σύμφωνα με τη Jewish Chronicle. «Οι ίδιοι οι Ιρανοί το συνειδητοποίησαν μετά τη δολοφονία, όταν οι φρουροί φάνηκαν σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας την ημέρα της δολοφονίας να κινούνται κρυφά στο διάδρομο προς το δωμάτιο όπου σχεδίαζε να μείνει ο Χανίγια, ανοίγοντας την πόρτα με κλειδί και μπαίνοντας στο δωμάτιο» ανέφερε η έκθεση.

Πήραν εξαφήφιο ποσό ο καθένας και διέφυγαν στην Ευρώπη

«Τρία λεπτά αργότερα οι φρουροί -στους οποίους προσφέρθηκε εξαψήφιο ποσό στον καθένα και άμεση μετεγκατάσταση σε χώρα της βόρειας Ευρώπης- απαθανατίστηκαν στην κάμερα να φεύγουν ήρεμα από το δωμάτιο, να κατεβαίνουν τις σκάλες προς την κύρια είσοδο του κτηρίου, να φεύγουν και μετά να μπαίνουν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο».

Ο φύλακας του πάρκινγκ τους αναγνώρισε και άνοιξε την πύλη χωρίς καμία έρευνα και μια ώρα αργότερα εγκατέλειψαν το Ιράν με τη βοήθεια της Μοσάντ, είπε. Αφού αποφάσισε να προχωρήσει στη δολοφονία του Χανίγια, η Μοσάντ αναζητούσε την κατάλληλη στιγμή για να εκτελέσει το σχέδιό της. Και αυτή ήταν όταν ο Χανίγια δέχθηκε πρόσκληση στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Mασούντ Πεζεσκιάν.

«Η Μοσάντ, με τη βοήθεια της μονάδας πληροφοριών 8200 (τη μονάδα του IDF που είναι υπεύθυνη για τις μυστικές επιχειρήσεις), υπέκλεψε τηλεφωνήματα μεταξύ των διοργανωτών της τελετής και των προσκεκλημένων. Όταν ο Χανίγια επιβεβαίωσε την άφιξή του, η Μοσάντ άρχισε να εκτελεί το σχέδιο· Εξάλειψε τον Χανίγια στον ξενώνα όπου έμενε συνήθως κατά τις επισκέψεις του στην Τεχεράνη», ανέφερε.

Φόβος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Έκτοτε μετά τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη και τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό από το Ισραήλ, το θερμόμετρο της έντασης έχει εκτοξευθεί στη Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς και το Ιράν έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι ενορχήστρωσε τη δολοφονία του Χανίγια, ενώ το Τελ Αβίβ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την ευθύνη του. Το Ιράν υποσχέθηκε «σκληρή τιμωρία» για το Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία της Χανίγια στο έδαφός του.

Η ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου αναμένεται επίσης να αντιδράσει μετά τη δολοφονία του Σουκρ από το Ισραήλ σε αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου. Η κλιμάκωση έρχεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα που έχει σκοτώσει σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι.

Σχετικές ειδήσεις