Mαδούρο: Μπλόκαρε την πλατφόρμα Χ για δέκα ημέρες λόγω της διαμάχης με τον Μασκ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υπέγραψε διάταγμα που εμποδίζει την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, για 10 ημέρες μετά από μια δημόσια διαμάχη με τον ιδιοκτήτη Έλον Μασκ
Ο Νικολάς Μαδούρο
AP
2'

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υπέγραψε διάταγμα που εμποδίζει την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, για 10 ημέρες μετά από δημόσια διαμάχη με τον ιδιοκτήτη Έλον Μασκ. Οι δύο άντρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τότε που ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα.

Ο Μασκ έχει αποκαλέσει τον ηγέτη της Βενεζουέλας «δικτάτορα» και «κλόουν», ενώ ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Μασκ για υποκίνηση «μίσους, φασισμού [και] εμφυλίου πολέμου». Τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας.

Η ψηφοφορία, που διεξήχθη στις 28 Ιουλίου, χαρακτηρίστηκε ως «αντιδημοκρατική» από ανεξάρτητους παρατηρητές και η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι έχει στοιχεία ότι ο υποψήφιος της, Εντμούντο Γκονζάλες, κέρδισε με μεγάλη διαφορά. Ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι η εκλογική αρχή της χώρας, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), ήταν στόχος ενός «κυβερνοπραξικοπήματος» κατά τη διάρκεια των εκλογών και κατηγόρησε τον Μασκ για «επίθεση» στην υποψηφιότητά του για επανεκλογή.

Το Carter Center, το οποίο παρακολούθησε τις εκλογές μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι δεν είδε «κανένα στοιχείο» για οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση. Σε μια ομιλία που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Μαδούρο είπε ότι το Χ θα «αποσυρθεί από την κυκλοφορία» από την κρατική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες.

«Ο Έλον Μασκ είναι ο ιδιοκτήτης του Χ και έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες», είπε. «Έχει παραβιάσει τους κανόνες υποδαυλίζοντας μίσος, φασισμό, εμφύλιο πόλεμο, θάνατο, αντιπαράθεση των Βενεζουελανών και έχει παραβιάσει όλους τους νόμους της Βενεζουέλας».

Σε αναρτήσεις στο Χ ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο Μασκ εξέφρασε τη στήριξή του στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Είναι καιρός ο λαός της Βενεζουέλας να έχει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον». Μετά τα αποτελέσματα, ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «μεγάλη εκλογική νοθεία από τον Μαδούρο» και έγραψε: «Ντροπή στον δικτάτορα Μαδούρο». Συνέκρινε επίσης την ευφυΐα του Μαδούρο με αυτή ενός γαϊδάρου και είπε ότι «ο λαός της Βενεζουέλας έχει χορτάσει αυτόν τον κλόουν».