Αφρική: Οι «σχολικές στολές που μεγαλώνουν» προσφέρουν μία καλύτερη ζωή στις γυναίκες του Τόγκο

Στο Τόγκο της Αφρικής, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, μία Αμερικανίδα επιχειρηματίας δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες και κορίτσια να συνεχίσουν το σχολείο αλλά και να κερδίσουν τα προς το ζην

Κορίτσια στο Τόγκο

3'

Στο Τόγκο της δυτικής Αφρικής, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου μία Αμερικανίδα επιχειρηματίας δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες και κορίτσια να παραμείνουν στο σχολείο και να κερδίσουν τα προς το ζην. Προσλαμβάνει γυναίκες ως μοδίστρες με ένα γενναιόδωρο πακέτο παροχών για να ράβουν σχολικες στολές -ένα από τα υψηλότερα οικονομικά εμπόδια για την είσοδο στο σχολικό σύστημα- και ετσι επωφελούνται δύο γενιές γυναικών.

Η μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική επιχείρηση ονομάζεται Style Her Empowered, (με ακρωνύμιο SHE) και ιδρύθηκε από την Πέιτον ΜακΓκρίφ που ξεκίνησε το ταξίδι της ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Idaho αναζητώντας μια θέση στην αγορά για να ξεκινήσει μια επιχείρηση για εκπαιδευτικούς λόγους.

Όλα άρχισαν όταν διάβασε ένα βιβλίο, με τίτλο Half the Sky, το οποίο εξέταζε τα ποσοστά εγγραφής γυναικών στο δημοτικό σχολείο σε όλο τον κόσμο, το οποίο και την ενέπνευσε να βρει λύσεις στην αγορά για το πρόβλημα. Όπως διαπίστωσε 100 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο μένουν εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου

Όλως τυχαίως, ένας καθηγητής που ήξερε στο Πανεπιστήμιο ήταν από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής, το Τόγκο, και ενθάρρυνε τη ΜακΓκρίφ να ταξιδέψει στη γενέτειρά του, Νότσε, κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων διακοπών.

Έμαθε ότι όχι μόνο το 69% των νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά οι περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού πέφτουν σε γυναίκες και κορίτσια. Επιπλέον, το κόστος αγοράς νέων σχολικών στολών καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για ένα παιδί σε αυτό το μέρος του κόσμου να μπορέσει να παρακολουθήσει μαθήματα από την πρώτη δημοτικού έως το γυμνάσιο.

«Κάθε κορίτσι είχε μια πολύ εκφραστική ιστορία να πει για το πώς ντρεπόταν που δεν είχε στολή», θυμάται η ΜακΓκρίφ, τώρα «ήρωας του CNN» για το 2024, εξηγώντας πώς αυτό ήταν το μέρος...για να ξεκινήσει.

Τα φορέματα που κατασκευάζονται στο SHE είναι απλά, πολιτιστικά κατάλληλα και διαθέτουν επιπλέον ύφασμα τοποθετημένο στο στρίφωμα που μπορεί να απελευθερωθεί γρήγορα για να επιμηκύνει το φόρεμα έως και 6 μεγέθη. Τα κορδόνια στα πλαϊνά του φορέματος επιτρέπουν την προσαρμογή του ώστε να ταιριάζει σε οποιοδήποτε σχήμα σώματος.

Η SHE λειτουργεί δύο εργοστάσια στο Τόγκο όπου οι μοδίστρες βγάζουν 75% περισσότερα από τον κατώτατο μισθό και απολαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο παροχών δυτικού τύπου. Η McGriff διαχειρίζεται την επιχείρηση από το Αϊντάχο, αλλά οι συνεργάτες της, άνθρωποι που ζουν στη χώρα διασφαλίζουν οτι όλα γινονται σύμφωνα με το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου.

«Το όραμα για το ξεκίνημα της SHE ήταν πάντα να κατευθύνεται σε τοπικό επίπεδο, επειδή οι ντόπιες γυναίκες κατανοούν τις προκλήσεις και τις λύσεις πολύ καλύτερα από ό,τι μπορούσα ποτέ», είπε η ΜακΓκρίφ στο CNN. «Μπορεί να πέτυχα τον αρχικό αγώνα που ξεκίνησε η εταιρεία Αλλά αυτό που με εμπνέει τόσο πολύ είναι να παρακολουθώ την ομάδα μας να παραλαμβάνει τη σκυτάλη».

Σήμερα, η SHE εξυπηρετεί το Nότσε και άλλα 20 αγροτικά χωριά και επειδή δεν υπάρχει υπηρεσία απορριμμάτων σε κανένα από αυτά τα μέρη, όλα τα υπολείμματα υφασμάτων που έχουν απομείνει, ανακυκλώνονται σε είδη για την έμμηνο ρύση για να αντιμετωπίσουν ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο στην εκπαίδευση των μαθητριών

Αυτή τη στιγμή, η SHE έχει ένα συνεχιζόμενο GoFundMe που επιδιώκει να συγκεντρώσει 25.000 δολάρια σε δωρεές για να εγγράψει άλλα 500 κορίτσια στο πρόγραμμά του. Μία δωρεά ύψους 50 δολαρίων παρέχει ένα πλήρες έτος εκπαίδευσης για ένα κορίτσι σε ένα από τα χωριά του Τόγκο, (προμήθειες, σχολική στολή και δίδακτρα)