Σάλος με βίντεο που καταγράφει τον ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου από Ισραηλινούς στρατιώτες

Το περιστατικό, που συνέβη στα τέλη Ιουλίου και οδήγησε στη σύλληψη εννέα στρατιωτών και σε έρευνα από τις ισραηλινές αρχές, έχει διχάσει τη χώρα.

Σάλος με βίντεο που καταγράφει τον ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου από Ισραηλινούς στρατιώτες
AP, φωτογραφία αρχείου.
3'

«Θύελλα» αντιδράσεων έχουν προκαλέσει πλάνα που κατεγράφησαν από κάμερες ασφαλείας και μεταδόθηκαν από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, τα οποία δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να βιάζουν ομαδικά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο στο κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το περιστατικό, που συνέβη στα τέλη Ιουλίου και οδήγησε στη σύλληψη εννέα στρατιωτών και σε έρευνα από τις ισραηλινές αρχές έχει διχάσει τη χώρα, με πολλούς Ισραηλινούς να δηλώνουν σοκαρισμένοι μπροστά από τις εικόνες του βίντεο, και άλλους, μεταξύ των οποίων μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, να καταγγέλλουν τις συλλήψεις στρατιωτών, υποβαθμίζοντας τη σημασία του φερόμενου συμβάντος.

Το συμβάν φέρεται να συνέβη στο κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ. Το βίντεο, το οποίο έχει επαληθευθεί από το Al Jazeera και τον Guardian, δείχνει τον κρατούμενο να επιλέγεται από μία μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων που βρίσκονται αλυσοδεμένοι στο πάτωμα. Στη συνέχεια, το θύμα οδηγείται σε έναν τοίχο. Οι φρουροί εκεί υψώνουν τις ασπίδες τους για να κρύψουν τα πρόσωπά τους από την κάμερα και προχωρούν στον βιασμό του κρατούμενου.

Η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν τόσο βάναυση που, μετά τη μεταφορά του άνδρα στο νοσοκομείο, τα ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το θύμα δεν μπορούσε να περπατήσει. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μίλησε με τον Γιοέλ Ντονσίν, τον θεράποντα ιατρό του κρατούμενου, που είπε ότι ο τελευταίος υπέστη «ρήξη εντέρου, σοβαρό τραυματισμό στον πρωκτό, βλάβη στους πνεύμονες και σπασμένα πλευρά».

Δέκα στρατιώτες συνελήφθησαν τελικά. Οι στρατιώτες ανήκουν σε μία μονάδα γνωστή ως Force 100, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του Σντε Τεϊμάν, σύμφωνα με τη Haaretz.

Στρατιωτικοί εισαγγελείς απελευθέρωσαν τρεις από τους συλληφθέντες στρατιώτες την 4η Αυγούστου, επιπλέον των δύο που είχαν προηγουμένως απελευθερωθεί από τους ανακριτές έπειτα από ακροαματική διαδικασία στο στρατοδικείο στο Κφαρ Γιόνα την 30ή Ιουλίου, κατά την οποία διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τους συλληφθέντες στρατιώτες.

Το βίντεο συγκλόνισε πολλούς στην ισραηλινή κοινωνία. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η B’ Tselem, μία ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε προχθές ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί «κακομεταχείριση και βασανιστήρια», με «συστηματικό» τρόπο, στις ισραηλινές φυλακές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πάνω από δέκα κέντρα κράτησης έχουν μετατραπεί σε «ντε φάκτο στρατόπεδα βασανιστηρίων».

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της B’ Tselem καταγράφεται μία εβδομάδα έπειτα από αυτήν έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι υφίστανται μεταχείριση που μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Το βίντεο του φερόμενου ομαδικού βιασμού είναι το τελευταίο χρονικά, σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων για κακοποιήσεις, σεξουαλικές επιθέσεις και συστηματική στέρηση τροφής και παροχής ιατρικής περίθαλψης που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στο ισραηλινό σύστημα φυλακών, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Οι συνθήκες στο Σντε Τεϊμάν δεν είναι μοναδικές, αλλά απλώς η κορυφή του παγόβουνου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Σάι Παρνές, μιλώντας στο Al Jazeera. Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει πως «οιαδήποτε πράξη κακομεταχείρισης κρατουμένων, είτε κατά τη σύλληψη είτε κατά την ανάκριση, είναι παράνομη, αντίκειται προς τους κανονισμούς και απαγορεύεται αυστηρά».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή