Περσείδες: Θα «βρέξει» αστέρια απόψε - Πώς πήραν το όνομά τους

Οι Περσείδες, είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή πεφταστέρια
1'

Μπροστά σε ένα εντυπωσιακό θέαμα θα βρεθούμε απόψε το βράδυ της Κυριακής 11 Αυγούστου λόγω του φαινομένου της βροχής των Περσείδων. Η Σελήνη θα πέσει νωρίς απόψε το βράδυ, οπότε όλη η νύχτα θα είναι όλη δική μας και ευνοϊκή για παρατήρηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι Περσείδες, είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση. Το όνομα Περσείδες το πήραν επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται για μικρά κομμάτια τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της συμπίεσης της ατμόσφαιρας μπροστά στο αστρικό μέσα σε δευτερόλεπτα, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε όσους τα παρακολουθούν.

Κάποια από αυτά που είναι αρκετά μεγάλα και φτάνουν μέχρι την επιφάνεια της Γης, τα ονομάζουμε μετεωρίτες ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό.

Εικόνες από το φαινόμενο του 2023: