Ιρανός αξιωματούχος: Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα είναι αιφνιδιαστική, διάρκειας 3-4 ημερών

Πολλοί ειδικοί έχουν ισχυριστεί ότι ο ψυχολογικός πόλεμος είναι μέρος της ιρανικής στρατηγικής

Ιρανός αξιωματούχος: Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα είναι αιφνιδιαστική, διάρκειας 3-4 ημερών
3'

«Οι αεροπορικές επιχειρήσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσαν να διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις ημέρες», δήλωσε ο Ahmad Bakhshayesh Ardestani, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, ανέφερε το Iran International το βράδυ του Σαββάτου, επικαλούμενο συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από το «Iran Watch».

Ο Ardestani φέρεται να δήλωσε ότι το Ιράν «είναι σίγουρα προετοιμασμένο για τις συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης και θα είναι έτοιμο για οποιεσδήποτε επόμενες εξελίξεις». Πρόσθεσε ότι η ιρανική απάντηση θα «πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικά και μπορεί ακόμη και να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις ημέρες».

Είπε στον δημοσιογράφο ότι «θα γίνει αιματοχυσία» για να εκδικηθεί για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη ενώ παρευρισκόταν στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Πεζεσκιάν.

«Ως εκ τούτου, η απάντηση του Ιράν σε αυτό το έγκλημα του σιωνιστικού καθεστώτος θα είναι οριστική και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό».

Ο Ardestani είπε επίσης ότι η παράταση της απάντησης, ή το να κάνει το Ισραήλ να περιμένει την απάντηση, ήταν υπέρ του Ιράν, καθώς το Ισραήλ «αισθάνεται κάθε βράδυ ότι βρίσκεται στο κενό και η διατήρηση του στο κενό είναι μέρος της επιχείρησης εκδίκησης».

«Η υιοθέτηση μιας πολιτικής υπομονής και αναμονής είναι μέρος της διαδικασίας εκδίκησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Πολλοί ειδικοί έχουν ισχυριστεί ότι ο ψυχολογικός πόλεμος είναι μέρος της ιρανικής στρατηγικής. Ο David Menashri, ειδικός για το Ιράν στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε στο The Media Line: «Το Ισραήλ δεν είναι τόσο καλό στο παιχνίδι της υπομονής όπως το Ιράν, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα δράσει πρώτο. Το Ιράν κερδίζει σαφώς τον ψυχολογικό πόλεμο αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, ο Ardestani επιβεβαίωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει όταν είναι «κατάλληλο», αλλά ότι αυτό πρέπει να συμβεί «αιφνιδιαστικά».

Διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη θα τιμήσει οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομήρων στη Γάζα γίνει αποδεκτή από τη Χαμάς και ως εκ τούτου μπορεί να αποφύγει να επιτεθεί, ο Αρντεστάνι είπε ότι αυτή θα είναι πράγματι η μόνη κατάσταση στην οποία το Ιράν δεν θα ανταποδώσει. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών έδειξε «ότι είναι απίθανο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια τέτοια συμφωνία στο μέλλον και για το λόγο αυτό, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αφήσει την αιματοχυσία του μάρτυρα Χανίγια».

Όταν ρωτήθηκε αν η επίθεση θα είναι παρόμοιας φύσης με την «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση» - το όνομα που δόθηκε από το Ιράν στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ τον Απρίλιο - ο Αρντεστάνι είπε ότι μπορεί να είναι παρόμοια, αλλά μεγαλύτερης κλίμακας.

«Στην προηγούμενη φάση, περίπου 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στα κατεχόμενα εδάφη και αυτή τη φορά, ο αριθμός των βλημάτων μπορεί να αυξηθεί, για παράδειγμα, σε περίπου 600 πολεμικά βλήματα».

Ο Αρντεστάνι αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή κοινή συμμετοχή Ιρανών πληρεξουσίων σε μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ενδεχομένως της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. «Αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη φορά, οι ομάδες αντίστασης της περιοχής σίγουρα θα συνοδεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία στην απάντησή της», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή