Η Αθήνα στις ωραιότερες αρχιτεκτονικά πόλεις του κόσμου

Εννέα στις 10 πιο όμορφες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα κατάταξη. Η Αθήνα στις πιο ομορφες. 

Το φεγγάρι ανατέλλει στον ουρανό πίσω από τον ναό του Παρθενώνα στον αρχαίο λόφο της Ακρόπολης των Αθηνών

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
2'

Η Ευρώπη κυριαρχεί στη νέα κατάταξη (του βρετανικού site Online Mortgage Advisor) των πιο όμορφων πόλεων του κόσμου, καλύπτοντας εννέα από τις 10 πρώτες θέσεις. H κατάταξη βασίζεται στον αριθμό των κτιρίων που τηρούν τη «χρυσή τομή», η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αρχιτεκτονική που αξιοποιεί την ομορφιά της φύσης σε ισορροπημένες, αρμονικές δομές, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Euronews.

Μεταξύ των 10 πιο όμορφων πόλεων για την αρχιτεκτονική είναι η Αθήνα, στην 6η θέση. Βενετία και Ρώμη ηγούνται της λίστας, ακολουθούμενες από τη Βαρκελώνη, την Πράγα και την Νέα Υόρκη.

Μετά την Αθήνα ακολουθούν Βουδαπέστη, Βιέννη, και Μιλάνο στη 10η θέση.

Σημειώνεται ότι, παρά τα εμβληματικά κτίρια όπως ο Πύργος του Άιφελ και η Παναγία των Παρισίων, το Παρίσι δεν μπαίνει στην πρώτη 10άδα – αλλά βρίσκεται στην 12η θέση. Ηττήθηκε από το Μπορντό, το οποίο έρχεται στην ένατη θέση με βαθμολογία ομορφιάς 75,3%. Γνωστή περισσότερο για τους αμπελώνες που την περιβάλλουν, η νοτιοδυτική πόλη είναι γεμάτη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένου του μουσείου Cité du Vin, του οποίου το οργανικό σχήμα θυμίζει κλαδεμένα αμπέλια και περιστρεφόμενα ποτήρια κρασιού.

Μεταξύ των πολλών σύγχρονων θαυμάτων της, η πόλη ηλικίας 2.000 ετών διαθέτει επίσης κλασικές ομορφιές, όπως το Grand Théâtre de Bordeaux με τις κολόνες και την ευχάριστα συμμετρική Place de la Bourse.

Στην πρώτη 20άδα του παγκόσμιου καταλόγου περιλαμβάνουν τη Στοκχόλμη στη Σουηδία, τη Φλωρεντία στην Ιταλία, το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, την Κοπεγχάγη στη Δανία, το Μαρακές στο Μαρόκο, το Σικάγο στις ΗΠΑ, το Άμστερνταμ στις Κάτω Χώρες, το Βερολίνο στη Γερμανία και την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία.