Ντόναλντ Τραμπ: Κατηγορεί το Ιράν οτι «χάκαρε» την καμπάνια του

Μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούν το Ιράν ότι «χάκαρε» εσωτερικά της μηνύματα 
3'

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε το Σάββατο ότι του εστάλησαν με email έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ, τον γερουσιαστή από το Οχάιο, Τζ.Ντ Βανς.

«Αυτά τα έγγραφα ελήφθησαν παράνομα από ξένες πηγές εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να παρέμβουν στις εκλογές του 2024», δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας στο BBC. Το Politico είπε ότι επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εγγράφων. Το BBC δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Η εκστρατεία δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες ή στοιχεία που να συνδέουν τη διαρροή εγγράφου με Ιρανούς χάκερ ή την ιρανική κυβέρνηση. Η δήλωσή της ήρθε μια ημέρα αφότου η Microsoft δημοσίευσε μια έκθεση που υποδηλώνει ότι Ιρανοί χάκερ στόχευσαν την εκστρατεία ενός αγνώστου υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Το Κέντρο Ανάλυσης Απειλών (MTAC) της Microsoft είπε ότι στάλθηκε στην καμπάνια ένα μήνυμα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) - ένα μήνυμα που είχε σχεδιαστεί για να φαίνεται αξιόπιστο προκειμένου να κάνει τον στόχο να πατήσει κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο.«Τους τελευταίους μήνες, είδαμε την εμφάνιση σημαντικής δραστηριότητας επιρροής από Ιρανούς παράγοντες», ανέφερε η έκθεση.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε ότι η απόπειρα πειρατείας του Ιουνίου που αναφέρεται στην έκθεση MTAC «συμπίπτει με τη στενή χρονική στιγμή της επιλογής ενός αντιπροέδρου από τον πρόεδρο Τραμπ». «Οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα σταματήσει τη βασιλεία του τρόμου όπως έκανε στα πρώτα τέσσερα χρόνια του στον Λευκό Οίκο», είπε.

Το Politico είπε ότι στα τέλος Ιουλίου άρχισε να λαμβάνει email από ένα άτομο που αυτοπροσδιοριζόταν μόνο ως "Robert" χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό email της AOL. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι το αρχείο Βανς ήταν 271 σελίδων και βασίστηκε σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν και τις δηλώσεις του. Ο λογαριασμός email έστειλε επίσης μέρος ενός ερευνητικού εγγράφου για τον γερουσιαστή από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος αντιπρόεδρος, ανέφερε.

Οι προεδρικές εκστρατείες ερευνούν τακτικά τους πιθανούς υποψηφίους αντιπροέδρων προκειμένου να αποκαλύψουν τυχόν ενοχλητικές πληροφορίες. Το Politico ανέφερε ότι ορισμένες από τις προηγούμενες -και γνωστές- επικρίσεις του Βανς στον Τραμπ χαρακτηρίστηκαν στο έγγραφο ως «δυνητικά τρωτά σημεία». Η έκθεση της Microsoft σημείωσε: «Οι ιρανικές επιχειρήσεις επιρροής που ενεργοποιούνται από τον κυβερνοχώρο αποτελούν σταθερό χαρακτηριστικό τουλάχιστον των τριών τελευταίων εκλογικών κύκλων στις ΗΠΑ».

Η Microsoft είχε δημοσιεύσει παρόμοια έκθεση κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020 λέγοντας ότι Ιρανοί χάκερ είχαν στοχεύσει προεδρικές εκστρατείες. Πηγές ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει για μια ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία του Τραμπ, που δεν συνδέεται με την απόπειρα δολοφονίας του περασμένου μήνα στην Πενσιλβάνια. Και την Τρίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε έναν Πακιστανό που φέρεται ότι είχε σχέσεις με το Ιράν ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του πρώην προέδρου.