Ελπίδες για να επιστρέψει στην ύπαιθρο το πτηνό με τον χαρακτηριστικό ήχο «κρεξ-κρεξ»

Η ορτυκομάνα απειλείται με εξαφάνιση και στην Αγγλία γίνονται εντατικές ενέργειες ώστε να διασωθεί και να επιστρέψει εκεί όπου ανήκε για χρόνια
Getty Images
2'

Το χαρακτηριστικό κάλεσμα «κρεξ –κρεξ» του πτηνού ορτυκομάνα κάποτε ήταν ένας οικείος ήχος στη βρετανική ύπαιθρο, ωστόσο η απώλεια οικοτόπων που προκλήθηκε από τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας ώθησε το πουλί στο χείλος της εξαφάνισης.

Τώρα υπάρχουν ελπίδες ότι το εν λόγω πτηνό μπορεί να επιστρέψει στην Αγγλία έπειτα από την νέα εισαγωγή του στα Φενς, μια ελώδη περιοχή στα ανατολικά της χώρας.

Παγκοσμίως ο πληθυσμός του συγκεκριμένου πτηνού απειλείται, ωστόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη λεγόμενη «κόκκινη λίστα» ως είδος που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Πλέον στην Αγγλία οι επιστήμονες προσπαθούν να διασώσουν τον μικρό αριθμό τους, ενώ αντίστοιχα μικρός αριθμός εντοπίζεται και στη Σκωτία.

Από το 2021, 100 oρτυκομάνες έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία και απελευθερώνονται κάθε χρόνο σε μια προσπάθεια να επανεγκατασταθούν στη φύση στις πεδιάδες του ποταμού Ouse, που για χρόνια αποτελούσε το «σπίτι» τους.

Ο ήχος τους είναι «ένας υπέροχος θόρυβος» είπε η Έμιλυ Φοξ Τις από το καταφύγιο Wildfowl and Wetlands Trust στο Welney, Norfolk. «Το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τον πληθυσμό των πτηνών μ’ αυτόν τον τρόπο για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Τα πουλιά που απελευθερώνονται κάθε χρόνο έχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά τους. Περνούν το καλοκαίρι μέχρι να μεγαλώσουν και στη συνέχεια, το Φθινόπωρο, μεταναστεύουν στην Αφρική, με μόνο έναν μικρό αριθμό να επιστρέφει στην πατρίδα τους την επόμενη άνοιξη για να αναπαραχθούν.

Τα αρσενικά που επιστρέφουν εντοπίζονται και καταμετρώνται, με τους αριθμούς να αυξάνονται σιγά σιγά από τρία αρσενικά το 2021 σε τουλάχιστον εννέα το 2024.

«Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτούς τους αριθμούς», είπε η Κρίσι Κέλυ, που συμμετέχει στο έργο διάσωσης του συγκεκριμένου πτηνού. «Θέλουμε να ακούσουμε ξανά τον ήχο τους στην ύπαιθρό μας».

Να σημειωθεί πως η ορτυκομάνα ζει σε λιβάδια, χωράφια και βοσκοτόπια, τρέφεται με έντομα και σκουλήκια. Κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένο πτηνό σε όλη τη Βρετανία, φθάνοντας από την Αφρική κάθε άνοιξη. Ακουγόταν συχνά τη νύχτα, κρατώντας τους ανθρώπους σε εγρήγορση με το διαπεραστικό του κάλεσμα. Ωστόσο, οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας, όπως το πρώιμο κόψιμο των λιβαδιών και με μηχανικά μέσα, οδήγησαν στην εξαφάνισή του.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις