Τα άλογα είναι ικανά να σχεδιάζουν και να καταστρώνουν στρατηγικές, δείχνει νέα μελέτη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο ανθρώπινα προγράμματα εκπαίδευσης αλόγων αλλά και στη σημαντική βελτίωση της ευζωίας τους

Τα άλογα είναι ικανά να σχεδιάζουν και να καταστρώνουν στρατηγικές, δείχνει νέα μελέτη
3'

Μπορείς να οδηγήσεις ένα άλογο στο νερό και, όπως αποδείχθηκε, να το πείσεις να πιει, αν η ανταμοιβή είναι αρκετά μεγάλη, διαπίστωσαν ερευνητές.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα άλογα είναι πιο έξυπνα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, αφού παρατηρήθηκε ότι προσαρμόζονται γρήγορα σε ένα παιχνίδι με βάση τη λιχουδιά και με μεταβαλλόμενους κανόνες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent (NTU) δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από τον τρόπο με τον οποίο τα άλογα κατανόησαν γρήγορα το παιχνίδι, καταρρίπτοντας προηγούμενες θεωρίες ότι οι εγκέφαλοι των αλόγων ανταποκρίνονται μόνο σε άμεσα ερεθίσματα και δεν είναι αρκετά πολύπλοκοι για να καταστρώσουν στρατηγικές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο ανθρώπινα προγράμματα εκπαίδευσης αλόγων αλλά και στη σημαντική βελτίωση της ευζωίας τους.

Πώς κατάλαβαν ότι τα άλογα είναι εξυπνότερα;

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άλογα, τα οποία αρχικά ανταμείφθηκαν με μια λιχουδιά για να αγγίξουν με τη μύτη τους ένα κομμάτι χαρτί.

Στο δεύτερο στάδιο, τέθηκε σε λειτουργία ένα «φανάρι στοπ» και ο κανόνας άλλαξε έτσι ώστε η ανταμοιβή να δίνεται μόνο εάν άγγιζαν την κάρτα ενώ το φανάρι ήταν σβηστό.

Αυτό δεν άλλαξε τη συμπεριφορά των αλόγων, καθώς παρατηρήθηκε ότι άγγιζαν την κάρτα ανεξάρτητα από την κατάσταση του φαναριού. Αυτό ίσχυε μέχρις ότου οι κανόνες άλλαξαν για τρίτη φορά.

Στο τελικό στάδιο, οι ερευνητές επέβαλαν ποινή 10 δευτερολέπτων για το άγγιγμα της κάρτας ενώ το φανάρι ήταν αναμμένο.

Η ομάδα παρατήρησε μια ταχεία προσαρμογή στη συμπεριφορά των αλόγων τώρα που υπήρχε ένα κόστος έαν κάνουν λάθος, και όλα τους έμαθαν γρήγορα να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες για να αποφύγουν το τάιμ άουτ, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Ήταν αναμενόμενο ότι η απόδοση των αλόγων θα βελτιωνόταν όταν εισαγάγαμε το τάιμ άουτ, αλλά εκπλαγήκαμε από το πόσο άμεση και σημαντική ήταν η βελτίωση» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Louise Evans.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γεγονός ότι τα άλογα προσαρμόστηκαν τόσο γρήγορα δείχνει ότι καταλάβαιναν τον κανόνα του στοπ όλη την ώρα, αλλά δεν είχαν κανένα λόγο να τον ακολουθήσουν όταν δεν υπήρχε καμία συνέπεια όταν κάνουν λάθος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Animal Behaviour Science, δείχνει ότι τα άλογα είναι πιο προηγμένα γνωστικά από ό,τι τους αναγνωρίζεται δήλωσε η Dr Carrie Ijichi, ανώτερη ερευνήτρια ιπποειδών στο NTU.

«Αυτό μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις για τη νοημοσύνη ή το συναίσθημα των ζώων με βάση το αν είναι «φτιαγμένα» όπως εμείς» είπε η ίδια.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή