Ηλιακή καταιγίδα χτύπησε τη Γη: Γιατί έχουν αυξηθεί αυτά τα φαινόμενα

Οι συνθήκες αυτές ενδέχεται να διατηρηθούν για αρκετές ώρες

Ηλιακή καταιγίδα χτύπησε τη Γη: Γιατί έχουν αυξηθεί αυτά τα φαινόμενα
1'

Ένα απίστευτο φαινόμενο σημειώθηκε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου καθώς η Γη χτυπήθηκε από μια έντονη ηλιακή καταιγίδα που θα μπορούσε να φέρει το βόρειο σέλας στους νυχτερινούς ουρανούς νοτιότερα από το κανονικό.

Πιο συγκεκριμένα, συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου τέσσερα -στην κλίμακα του πέντε- παρατηρήθηκαν τη Δευτέρα από τις 1500 GMT, σύμφωνα με το εξειδικευμένο κέντρο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Οι συνθήκες αυτές ενδέχεται να διατηρηθούν για αρκετές ώρες, αλλά δεν αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω σε ένταση, πρόσθεσε η NOAA σε ανακοίνωσή της.

«Μια σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί αχνά σέλας μέχρι την Αλαμπάμα και τη βόρεια Καλιφόρνια”, ανέφερε η NOAA. Η νέα ηλιακή καταιγίδα προκαλείται από εκρήξεις σωματιδίων που εξέρχονται από τον Ήλιο. Όταν τα σωματίδια αυτά φτάνουν στη Γη, διαταράσσουν το μαγνητικό της πεδίο. “Υπάρχουν πολλά σέλας τώρα… Αν διαρκέσει μέχρι να νυχτώσει εδώ, ίσως μπορέσουμε να δούμε μερικά», δήλωσε ο Eric Lagadec, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, στο X.

Αλλά οι ηλιακές ή γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Οι φορείς διαχείρισης ευαίσθητων υποδομών έχουν ειδοποιηθεί να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό αυτών των επιπτώσεων, δήλωσε η ΝΟΑΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτού του είδους τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί πρόσφατα, επειδή ο Ήλιος βρίσκεται σήμερα κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του, σύμφωνα με τον 11ετή κύκλο του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή