Ιρλανδία: Ζωολογικός κήπος επιστρατεύει θηλάζουσες μητέρες για να βοηθήσουν ουρακοτάγκο

Ο 19χρονος ουρακοτάγκος του ζωολογικού κήπου, η Mujur, γέννησε ένα υγιές αρσενικό μωρό στα τέλη Ιουλίου, αλλά το μικρό δεν έχει ακόμη φάει

Ιρλανδία: Ζωολογικός κήπος επιστρατεύει θηλάζουσες μητέρες για να βοηθήσουν ουρακοτάγκο
Ζωολογικός Κήπος του Δουβλίνου
2'

Μια ομάδα μητέρων θηλάζουν επιστρατεύτηκε από τον ζωολογικό κήπο του Δουβλίνου για να προσπαθήσει να βοηθήσει έναν ουρακοτάγκο να δεθεί με το νεογέννητό του.

Ο 19χρονος ουρακοτάγκος του ζωολογικού κήπου, η Mujur, γέννησε ένα υγιές αρσενικό μωρό στα τέλη Ιουλίου, αλλά το μικρό δεν έχει ακόμη φάει.

Τους τελευταίους μήνες, ο ζωολογικός κήπος κανόνισε για 30 νέες μητέρες να θηλάζουν εναλλάξ τα παιδιά τους μπροστά στην έγκυο ουρακοτάγκο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εκμάθησης του θηλασμού.

Η Mujur είχε γεννήσει στο παρελθόν δύο μωρά, το 2019 και το 2022, αλλά ο ζωολογικός κήπος δήλωσε ότι «δεν παρουσίασε τις απαραίτητες μητρικές ιδιότητες» και ότι και τα δύο πέθαναν.

ourakotagkos2.jpg

«Δύσκολη απόφαση»

Ο ζωολογικός κήπος δήλωσε ότι δεν άφησε «καμία πέτρα αγύριστη» στις προσπάθειές του να βοηθήσει τη Mujur να αναπτύξει μητρικές ιδιότητες.

Ο ουρακοτάγκος είχε «εξαιρετικό ενδιαφέρον» να παρακολουθεί τις γυναίκες να ταΐζουν τα μωρά τους μέσα από το τζάμι και μάλιστα καθρέφτιζε κάποιες από τις ενέργειές τους.

Της έδειξαν επίσης βίντεο με άλλους ουρακοτάγκους να ταΐζουν τα μωρά τους.

Σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο, οι προσπάθειες αυτές είχαν κάποια επιτυχία και η Mujur έδειξε καλή μητρική φροντίδα προς το μωρό της μετά τον τοκετό, αλλά δεν το έβαζε στη σωστή θέση για να θηλάσει.

Ως αποτέλεσμα, ελήφθη η «δύσκολη απόφαση» να ταϊστεί το μωρό ουρακοτάγκο με μπιμπερό.

ourakotagkos3.jpg

Αθεράπευτα ερωτευμένος

Πατέρας του μωρού ήταν ο Sibu, ο πατριάρχης ουρακοτάγκος του ζωολογικού κήπου του Δουβλίνου, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο.

Οι ουρακοτάγκοι είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση και το γενετικό προφίλ του Sibu θεωρείται σημαντικό για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναπαραγωγής ουρακοτάγκων.

Η ομάδα του Ζωολογικού Κήπου του Δουβλίνου έχει «ερωτευτεί αθεράπευτα» το μωρό, αλλά η ανατροφή του στο χέρι μέχρι την ανεξαρτησία του δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη επιλογή στο ζωολογικό κήπο.

Το νεογέννητο θα παραμείνει εκεί για μερικές ακόμη εβδομάδες πριν μεταφερθεί σε εξειδικευμένο ίδρυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την επιφύλαξη των απαραίτητων υγειονομικών ελέγχων.

Ο ζωολογικός κήπος δήλωσε: «Θα είναι δύσκολο να τον αποχαιρετήσουμε, ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι αποστέλλεται στο καλύτερο δυνατό μέρος για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ευδοκιμεί».

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή