Δώδεκα νέα αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη προστίθενται στον μόνιμο στόλο rescEU

Η πρώτη παρτίδα των νέων αεροσκαφών αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2027.

Δώδεκα νέα αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη προστίθενται στον μόνιμο στόλο rescEU
2'

Δώδεκα αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη, που θα αποτελούν τον μόνιμο στόλο rescEU, θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Canadian Commercial Corporation.

Τα αεροσκάφη θα αποτελέσουν τη νέα «ραχοκοκαλιά» του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της Ένωσης για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Τα αεροσκάφη από τα αποθέματα rescEU μπορούν να επιχειρούν ταχέως όταν μία χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές δασικές πυρκαγιές για τις οποίες χρειάζεται πρόσθετη στήριξη.

Αυτό συνάδει με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ένωσης για τη δημιουργία μόνιμου πυροσβεστικού στόλου rescEU που θα φιλοξενείται από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ακόμη δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη αγοράζονται απευθείας από τα κράτη – μέλη για την ενίσχυση των εθνικών στόλων τους.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, εκφράζοντας ικανοποίηση για αυτήν την επιτυχημένη προσπάθεια της Επιτροπής και των χωρών – μελών, τόνισε πως «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία την εποχή της κλιματικής κρίσης που διανύουμε. Καθώς οι περίοδοι δασικών πυρκαγιών γίνονται όλο και μεγαλύτερες, περισσότερο θανατηφόρες και απρόβλεπτες, εργαζόμαστε άοκνα για να ενισχύσουμε τις ικανότητες πυρόσβεσης της Ένωσης.

Η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεσμεύεται να ενισχύσει και να εντείνει τις προσπάθειες αυτές. Ευχαριστώ όλα τα κράτη – μέλη με τα οποία συνεργαστήκαμε για να επιταχύνουμε την αγορά των τόσο αναγκαίων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Χάρη στη συνεργασία μας, τηρούμε το χρονοδιάγραμμα που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόκτηση ενός νέου, μόνιμου στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή