Ισημερινός: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε αναμέτρηση συμμοριών

Κατά δημοσιεύματα, δυο πτώματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα κι άλλο ένα απανθρακωμένο
2'

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν χθες Τρίτη κατά τη διάρκεια σύγκρουσης ανάμεσα σε συμμορίες σε περιοχή του νότιου Ισημερινού στην οποία λειτουργούν ορυχεία και τον έλεγχο της οποίας ορέγονται διακινητές ναρκωτικών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Χθες το πρωί διαπράχθηκε «επίθεση» μελών συμμορίας εναντίον αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα «τον θάνατο πέντε ανθρώπων» και τον «τραυματισμό (άλλων) 3», σε τοποθεσία όπου λειτουργεί «ορυχείο, στο καντόνι Καμίλο Πόνσε Ενρίκες», στην Ασουάι, ανέφερε η αστυνομία μέσω X.

Μέσα ενημέρωσης του Ισημερινού ανέφεραν ότι περί τις 07:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) ξέσπασε ανταλλαγή πυρών μεταξύ μελών συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο της ζώνης ορυχείων αυτής, στην επαρχία Ασουάι των Άνδεων.

Κατά δημοσιεύματα, δυο πτώματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα κι άλλο ένα απανθρακωμένο.

Η Καμίλο Πόνσε Ενρίκες, ο δήμαρχος της οποίας δολοφονήθηκε τον Απρίλιο, συγκαταλέγεται στις 20 κοινότητες όπου τέθηκε σε ισχύ επτάωρη απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από την Πέμπτη, κατ’ εντολή του προέδρου του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η βία των συμμοριών.

Η κοινότητα, όπως και πέντε από τις 24 επαρχίες της χώρας, έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη 2η Ιουλίου, με απόφαση του κ. Νομπόα, για εξήντα ημέρες.

Τον Ιανουάριο, η απόδραση διαβόητου αρχηγού συμμορίας από φυλακή υψίστης ασφαλείας πυροδότησε πολυήμερες βίαιες ταραχές σε φυλακές, επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ, πυροδοτήσεις βομβών τοποθετημένων σε αυτοκίνητα, ομηρίες κάπου 200 σωφρονιστικών υπαλλήλων κι αστυνομικών, καθώς και περίπου είκοσι δολοφονίες.

Ο πρόεδρος Νομπόα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύρραξης» και ανέπτυξε τον στρατό στο εσωτερικό, στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την «εξουδετέρωση» είκοσι και πλέον εγκληματικών οργανώσεων.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων