Ιαπωνία: Παραιτείται από πρωθυπουργός ο Κισίντα - Τον Σεπτέμβριο οι εκλογές για τον διάδοχό του

Ο 67χρονος Φούμιο Κισίντα αναμένεται να παραιτηθεί επίσημα τον Σεπτέμβριο με την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος. 
Getty Images
2'

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς οπως λέει, το κόμα χρειάζεται μία «νέα αρχή», κάτι που σημαίνει ότι αποσύρεται και από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο 67χρονος βετεράνος του ΦΔΚ αναμένεται να παραιτηθεί επίσημα τον Σεπτέμβριο με την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος.

Η υποστήριξη προς τον Κισίντα, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2021 έπεσε μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται το όνομά του, αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και την πτώση του γεν.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Ιάπωνα πρωθυπουργού κατακρημνίστικαν στο 15,5% τον περασμένο μήνα,το χαμηλότερο για έναν πρωθυπουργό σε περισσότερο από μία δεκαετία.

«Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, είναι αναγκαίο να δείξουμε στο λαό ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα αλλάξει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κισίντα την Τετάρτη ανακοινώνοντας την απόφασή του.

«Οι διαφανείς και ανοιχτές εκλογές και ο ελεύθερος και ανοιχτός διάλογος είναι σημαντικά. Το πρώτο - εύκολα κατανοητό - βήμα που δείχνει ότι το ΦΔΚ θα αλλάξει είναι να κάνω πίσω εγώ», είπε.

Στο εσωτερικό του κόμματος ορισμένοι αμφισβήτησαν ότι ο Κισίντα μπορεί να οδηγήσει το ΦΔΚ σε νίκη στις επόμενες εκλογές το 2025, με το κόμμα να βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν συνεχώς από το 1955.

Παρόλαυτα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σοκαρίστηκαν από την ανακοίνωση του Κισίντα. Ανώτερο στέλεχος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ οτι είχε προσπαθήσει να μεταπείσει τον Κισίντα, ωστόσο ο πρωθυπουργός του ειπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ανεύθυνο». Μέλος της παράταξης του Κισίντα χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ λυπηρή και ατυχή» προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «είχε καλό ιστορικό στην εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την εσωτερική πολιτική, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω του ζητήματος με την πολιτική και τα χρήματα».