Πρίγκιπας Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του προσωπικού τους μετά από μόλις 3 μήνες

Μέσα σε εννέα χρόνια 18 άτομα έχουν παραιτηθεί ή απολυθεί από τη δούλεψη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ
AP
8'

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έχουν αποκτήσει τη φήμη των... δύσκολων εργοδοτών, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ μέσα σε σχεδόν εννέα χρόνια 18 άτομα από το προσωπικό τους είτε παραιτήθηκαν είτε απομακρύνθηκαν κοινή συναινέσει, επειδή δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καθηκόντων τους.

Η πιο πρόσφατη και πιο αξιοσημείωη αποχώρηση ήταν εκείνη του επικεφαλής του προσωπικού Τζος Κέτλερ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από μόλις τρεις μήνες, σε μία κοινή συμφωνία με το ζεύγος ότι η δουλειά δεν ήταν η κατάλληλη για εκείνον.

Η αποχώρηση του Αμερικανού, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «έμπειρος εκτελεστικός, διοργανωτικός και έμπιστος» στο προφίλ του στο LinkedIn είναι κάπως ντροπιαστικό για το ζευγάρι, καθώς τον επαινούσαν κατά την άφιξή του.

Ο Κέτλερ ήταν εξαιρετικά ορατός κατά τη σύντομη θητεία του, περνώντας τρεις ημέρες μαζί με τον Χάρι και τη Μέγκαν στο ταξίδι τους στη Νιγηρία τον Μάιο. Η αποχώρησή του έρχεται λίγο πριν την προγραμματισμένη περιοδεία του ζευγαριού στην Κολομβία προσθέτοντας ακόμα έναν πονοκέφαλο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη διαχείριση της δημόσιας εικόνας και των φιλανθρωπικών τους έργων, από τότε που παραιτήθηκαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Αυτή, βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο μέλος - κλειδί του προσωπικού εγκαταλείπει τους Σάσεξ. Συνολικά το εντυπωσιακό νούμερο των 18 παραιτήσεων ή αποχωρήσεων προσωπικού έχουν σημειωθεί μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, περίπου 9 από τότε που ο Χάρι και η Μέγκαν μετακόμισαν στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια, με τις φήμες που κυκλοφορούν να οργιάζουν για μία... ανυπόφορη Μέγκαν που πολλές φορές «δεν ξέρει ούτε κι η ίδια τι θέλει».

Η «Λέσχη Επιζώντων των Σάσεξ»

Πολλοί από τους πρώην υπαλλήλους τους στο Παλάτι επινόησαν την «Λέσχη Επιζώντων των Σάσεξ» για να περιγράψουν τον εαυτό τους αφού σταμάτησαν να εργάζονται για το ζευγάρι. Κάποιοι μάλιστα πίστεψαν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι υπέστησαν ένα είδος μετατραυματικού στρες.

Μετά την πιο πρόσφατη αποχώρηση στην Καλιφόρνια, άτομο από το περιβάλλον των Σάσεξ είπε: «Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράρτημα στο Μοντεσίτο για τους Επιζώντες των Σάσεξ».

Στα τέλη του 2018, λίγους μόλις μήνες μετά τον παραμυθένιο γάμο τους, στο αποκορύφωμα της δημοφιλίας τους, η προσωπική βοηθός της Μέγκαν Μαρκλ, Μελίσα Τουμπάτι, παραιτήθηκε μετά από αναφορές ότι έφτασε στο σημείο να κλαίει λόγω των απαιτήσεων της Δούκισσας του Σάσεξ.

Όταν ακόμα ήταν κάτω από την «ομπρέλα» του Παλατιού, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ο Χάρι πριν από τον γάμο του με τη Μέγκαν τον Μάιο του 2018 στο Ούινδσορ είχε πει στην αμπιγιέζ της βασίλισσας Ελισάβετ, Άντζελα Κέλι «ότι θέλει η Μέγκαν το παίρνει».

Η Γαλλίδα Μελίσα πάντως, η οποία στο παρελθόν είχε εργαστεί για τον σταρ της ποπ Ρόμπι Ουίλιαμς, παραιτήθηκε μετά από μόλις έξι μήνες στο πλευρό της Μέγκαν.

Τον ίδιο μήνα, από την ομάδα Τύπου του ζευγαριού είχε αποχωρήσει και η γραμματέας επικοινωνίας Κατρίνα ΜακΚίβερ.

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 18 αποχωρήσεις από τους Σάσεξ μέσα σε εννέα χρόνια

Daily Mail

Λίγο αργότερα, η γραμματέας Σαμάνθα Κοέν, μία έμπειρη βασιλική βοηθός, η οποία εργάστηκε για την βασίλισσα Ελισάβετ για 17 χρόνια επίσης παραιτήθηκε, απογοητευμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις απαιτήσεις του ζευγαριού. Η Κοέν παρομοίασε τη δουλειά της για εκείνους με διαχείριση εφήβων, περιγράφοντας ένα περιβάλλον όπου έφτασε στα όριά της και μάλιστα ότι δεχόταν τις φωνές των Χάρι-Μέγκαν κατά τη διάρκεια της επισημης περιοδείας τους στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό.

Τον Ιανουάριο του 2019 ακολούθησε η αποχώρηση της επί έξι μήνες σωματοφύλακα της Μέγκαν, η οποία παραιτήθηκε, χωρίς όμως να κατονομάζεται, για λόγους ασφαλείας.

Τον Μάρτιο εγκατέλειψε τους Σάσεξ και ο γραμματέας επικοινωνίας Τζέισον Κνάουφ, εν μέσω μίας σειράς αβάσιμων καταγγελιών εκφοβισμού εναντίον της Μέγκαν. Ο Κνάουφ αφησε τους Σάσεξ για να πάει να εργαστεί για το Βασιλικό Ίδρυμα του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον.

Η Μέγκαν άλλαξε επίσης τρεις νταντάδες μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες από τη γέννηση του Άρτσι τον Μάιο του 2019. Εντυπωσιακό είναι πως δεκαπέντε υπάλληλοι του Παλατιού απολύθηκαν από τον Χάρι και τη Μέγκαν όταν εκείνοι παραιτήθηκαν από τα βασιλικά καθήκοντα.

Η επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του Χάρι και της Μέγκαν, Σάρα Λάθαμ, η οποία έχαιρε μεγάλης εκτίμησης όταν εργαζόταν για την πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών, για την προεδριά των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, άφησε το ζευγάρι, μετά την αναχώρησή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 για να προσληφθεί στη συνέχεια από την αείμνηστη Ελισάβετ, για «ειδικά έργα».

Το μπούλινγκ της Μέγκαν και η έρευνα του Μπάκιγχαμ

Μετά την αμφιλεγόμενη συνέντευξη των Σάσεξ στην Όπρα Ουίνφρεϊ τον Μάρτιο του 2021 ξεκίνησαν να εμφανίζονται αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι η Μέγκαν εκφόβιζε το προσωπικό του Μπάκιγχαμ, κάτι που οδήγησε το παλάτι να προσλάβει μία δικηγορική εταιρεία για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι η Μέγκαν εκφοβίζει δυο βοηθούς, ότι υπονόμευσε έναν τρίτο και ότι έκανε έναν στενο συνεργάτη να «τρέμει» από φόβο.

Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι η Μέγκαν είχε δημιουργήσει ένα ταπεινωτικό περιβάλλον για το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις, με πολλούς παλιούς και σημερινούς υπαλλήλους να καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους εμπιστευτικά.

Και το έκαναν, αλλά δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα καμία μαρτυρία. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 το Παλάτι είχε αποφασίσει να κρατήσει τα αποτελέσματα ιδιωτικά, δηλώνοντας μόνο ότι ειχαν ενημερωθεί για όλα και ότι θα γίνονταν οι απαραίτητες αλλαγές, ό,τι κι αν σήμαινε αυτό. Με άλλα λόγια ήταν όλα αποσιωπημένα.

Όταν το ζευγάρι μετέφερε τη ζωή του στην Καλιφόρνια το μοτίβο της εναλλαγής του προσωπικού παρουσιάστηκε και εκεί. Η Μέγκαν ακολούθησε χωριστούς δρόμους με τον πράκτορα ταλέντων Νικ Κόλινς, ο οποίος ήταν μαζί της από τότε που ήταν ανερχόμενη ηθοποιός, αλλά και με τη στενή της φίλη Κέλεϊ Τόμας-Μόργκαν.

Οι Σάσεξ όταν μετακόμισαν στρατολογησαν την Τόγια Χόλνες, πρώην υπεύθυνη επικοινωνίας για το υπουργείο Παιδείας στη Νέα Υόρκη, ωστόσο εκείνη άντεξε 18 μήνε και έφυγε λίγο μετά τους αγώνες Invictus το 2022, ενώ ένα χρόνο μετά το Megxit η Κάθριν Σαιντ Λόρεν Διευθύνουσα Σύμβουλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος του ζευγαριού απολύθηκε. Η γυναίκα που στο παρελθόν εργαζόταν για τον επικεφαλής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και την πρώην σύζυγό του Μελίντα ίδρυσε εταιρεία συμβούλων, στον ιστότοπο της οποίας δεν αναφέρεται το ίδρυμα του Χάρι και της Μέγκαν ως πελάτης.

Εναλλαγές και στο τιμόνι του Ιδρύματος

Η νέα πρόεδρος του Archewell, Μαντάνα Νταγιάνι παραιτήθηκε μετά από λιγότερο από 18 μήνες από τα καθήκοντά της. Μία αποχώρηση που επίσης χαρακτηρίστηκε ως αμοιβία απόφαση, με τον Δούκα και την Δούκισσα να δηλώνουν, ότι θα αναλάμβαναν εκείνοι τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας τους.

Πολλά κατώτερα στελέχη έχουν προσληφθεί και απολυθεί σε πολύ μικρό χρονικο διάστημα, ενώ για την Νταγιάνι, παρά το φιλικό κλίμα υπό το οποίο, θεωρητικά, αποχώρησε, υπονοήθηκε ότι η συνεργασία με τον πρίγκιπα και την σύζυγό του έχει σημαντικές προκλήσεις.

Τον Μάρτιο του 2021 ο υποψήφιος για Όσκαρ παραγωγός ταινιών Μπεν Μπράουνινγκ ορίστηκε επικεφαλής στο Ίδρυμα, σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει μία εξωστρέφεια του ιδρύματος με ντοκιμαντέρ και πόντκαστ, ωστόσο και εκείνος αποχώρησε, τον Ιανουάριο του 2023.

Δύο μήνες νωρίτερα είχε παραιτηθεί άλλο ανώτατο στέλεχος του Ιδρύματος, με τις απανωτές αποχωρήσεις να υποδηλώνουν την δυσκολία που έχει η επίτευξη των στόχων που οραματίζονται ο Χάρι και η Μέγκαν με τις απαιτήσεις της τελευταίας να θεωρούνται υπερβολικές, ενώ βασικός λόγος των συνεχών εναλλαγών στο προσωπικό θεωρείται και το γεγονός ότι δεν ταξιδεύει πολύ συχνά στο Λος Άντζελες και ειδικά για επαγγελματικές συναντήσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει όλα τα ραντεβού να γινονται στο Μοντεσίτο, κάτι που πολλοί δεν θέλουν γιατί πρόκειται για ένα ταξίδι δαπανηρό και χρονοβόρο.

Καθώς οι Σάσεξ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τους περίπλοκους ρόλους τους μακριά από την βρετανική βασιλική οικογένεια, η πρόκληση της διατήρησης μίας αφοσιωμένης ομάδας παραμένει σημαντικό εμπόδιο, αφού, όπως αποδεικνύεται, όταν πρόκειται για προσλήψεις προσωπικού, αυτό που θέλει η Μέγκαν - και ο Χάρι - δεν το παίρνει πάντα τελικα!