Η Χαμάς λέει ότι χάνει την πίστη της στις ΗΠΑ ως μεσολαβητές στις συνομιλίες στη Γάζα

Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή - Η Χαμάς δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. 
2'

Ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση χάνει την πίστη της στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί για αύριο, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 10 μήνες. με το Ισραήλ.

Ο Οσάμα Χαμντάν είπε στο Associated Press σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Χαμάς θα συμμετάσχει μόνο εάν οι συνομιλίες επικεντρωθούν στην εφαρμογή μιας πρότασης που αναλύθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάιο και εγκρίθηκε διεθνώς.

Η Χαμάς αντιστέκεται ιδιαίτερα στην απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει μια διαρκή στρατιωτική παρουσία σε δύο στρατηγικές περιοχές της Γάζας μετά από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, συνθήκες που δημοσιοποιήθηκαν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες. «Έχουμε ενημερώσει τους διαμεσολαβητές ότι… κάθε συνάντηση θα πρέπει να βασίζεται στη συζήτηση για τους μηχανισμούς εφαρμογής και στον καθορισμό προθεσμιών παρά στη διαπραγμάτευση κάτι καινούργιο», είπε ο Hamdan, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, το οποίο περιλαμβάνει τους κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες της ομάδας τις πολιτικές της.

«Διαφορετικά, η Χαμάς δεν βρίσκει κανένα λόγο να συμμετάσχει». Δεν ήταν σαφές αργά την Τετάρτη εάν η Χαμάς θα παρευρεθεί στις συνομιλίες που ξεκινούν την Πέμπτη. Ο Χαμντάν μίλησε εν μέσω μιας νέας ώθησης για τερματισμό του πολέμου, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και έσυραν περίπου 250 ομήρους στη Γάζα. Το Ισραήλ απάντησε με καταστροφικούς βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή που σκότωσε σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους και αποδεκάτισε μεγάλες περιοχές της επικράτειας.