Με το βλέμμα στραμμένο στο Κατάρ - Κρίσιμες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς αποτελεί αίτημα που προβάλλεται από σχεδόν όλη τη διεθνή κοινότητα

Με το βλέμμα στραμμένο στο Κατάρ - Κρίσιμες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Getty
6'

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τη Μέση Ανατολή καθώς είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν εκ νέου στο Κατάρ έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τον παλαιστινιακό θύλακα να συνεχίζει να σφυροκοπάται απο τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μετά από δέκα και πλέον μήνες πολέμου.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που πολεμούν στο στενό παραθαλάσσιο κομμάτι γης αφότου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, αποτελεί αίτημα που προβάλλεται από σχεδόν όλη τη διεθνή κοινότητα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε προχθές Τρίτη ότι η κήρυξη ανακωχής θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει πως θα υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε πως «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποδειχθεί «δύσκολες».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αρχηγός του κράτους και η Κάμαλα Χάρις, η αντιπρόεδρός του και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενημερώθηκαν χθες από τους συμβούλους τους για θέματα εθνικής ασφαλείας στο «Situation Room», νευραλγικό κέντρο του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων.

Δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο», δήλωσε χθες στη Βηρυτό ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου, ο Άμος Χόκστιν, κρίνοντας πως η ανακωχή θα συνέβαλε να σταματήσουν οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το λιβανικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ, που είναι σύμμαχος της Χαμάς και της Τεχεράνης.

Νέοι βομβαρδισμοί από τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το βράδυ τον θάνατο δυο μαχητών της σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Οι νέες συνομιλίες, έπειτα από πρόσκληση των χωρών που μεσολαβούν -του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου- έχουν βάση πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον κ. Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Θα γίνουν παρουσία του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με αμερικανική πηγή, καθώς και των επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ (αντίστοιχα των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπείας), σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

O τελευταίος συζήτησε χθες για την ενδεχόμενη συμφωνία με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε χθες ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος αμερικανικές πηγές.

Η συμμετοχή της Χαμάς παραμένει αβέβαιη. Στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ανέφερε χθες πως οι συνομιλίες «με τους μεσολαβητές (...) έχουν εντατικοποιηθεί», επαναλαμβάνοντας ότι η Χαμάς «θέλει την εφαρμογή του σχεδίου Μπάιντεν κι όχι να διαπραγματεύεται για να διαπραγματεύεται».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν στο μεταξύ τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιτική προστασία του θυλάκου έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας, στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), στη Χαν Γιούνις και στη Ράφα (νότια).

Αυξημένος συναγερμός για πόλεμο Ιράν-Ισραήλ

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μετά την επίθεσή της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.198 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο οι 39 θεωρείται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακο τουλάχιστον 39.965 άνθρωποι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Στον Λίβανο, δέκα μήνες εχθροπραξιών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 570 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και τουλάχιστον 118 αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 22 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι μεσολαβητές ως τώρα δεν έχουν μπορέσει να εξασφαλίσουν παρά μόλις μια κατάπαυση του πυρός, διάρκειας μιας εβδομάδας, τον Νοέμβριο. Η συμφωνία εκείνη επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι περίπου εκατό όμηροι και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιοι.

Στο Ισραήλ, η Αβιγκέιλ Γκίντσμπουργκ, ισραηλινή αεροσυνοδός, 22 ετών, δήλωνε χθες «πολύ αγχωμένη», για τον κίνδυνο επίθεσης του Ιράν και ενόψει των σημερινών διαπραγματεύσεων.

Το Ιράν απέρριψε προχθές Τρίτη έκκληση δυτικών χωρών να εγκαταλείψει το σχέδιο να επιτεθεί στο Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Οι σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στον Λίβανο, στο Ιράκ, στην Υεμένη απείλησαν επίσης πως θα εκδικηθούν για τον θάνατό του, όπως και αυτόν μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε πως η χώρα του παραμένει σε κατάσταση «αυξημένου συναγερμού».

Ελπίδες για συμφωνία στο Κατάρ

Στο πλαίσιο των καταβαλλόμενων διπλωματικών προσπαθειών για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Στεφάν Σεζουρνέ θα μετέβαινε στη Βηρυτό.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε χθες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, ενώ ο δεύτερος αντάλλαξε επίσης απόψεις με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν.

«Ελπίζουμε ότι αύριο οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, ότι θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμπραήμ Χάντερ, Παλαιστίνιος από τη Ντέιρ αλ Μπάλα. «Ο πόλεμος είναι καταστροφή, δεν βγαίνει κανένας νικητής», πρόσθεσε.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες πως διεξήγαγαν πάνω από 40 αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «τρομοκρατικών υποδομών» στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιτική προστασία ανακοίνωσε πως έβγαλε από τα συντρίμμια διαμερίσματος μεγάλης πολυκατοικίας κοντά στη Χαν Γιούνις τέσσερα πτώματα μελών της ίδιας οικογένειας.

Στη Νουσέιρατ (κεντρικά), Παλαιστίνιοι είπαν πως άκουσαν «φοβερή έκρηξη» μέσα στη νύχτα. Ο Τζιχάντ ας Σαρίφ είπε πως η οικογένειά του βρήκε λείψανα παιδιών στη μέση του δρόμου.

Η Παλαιστίνη βιώνει πλέον μία ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή με σχεδόν όλο τον πληθυσμό των 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων να έχει εκτοπιστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή