Οι Τούρκοι αυξάνουν και αναβαθμίζουν τις αποβατικές δυνάμεις τους στο Αιγαίο

«Η εγκατάσταση κύριας αεροπορικής βάσης στο αεροδρόμιο του Νταλάμαν στα νοτιοδυτικά της χώρας και η αναβάθμιση της ταξιαρχίας πεζοναυτών σε επίπεδο σώματος εντάσσεται στο πλαίσιο επικαιροποίησης του σχεδιασμού της δομής των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επιχειρησιακές ανάγκες τους»: Αυτό διαρρέουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
2'

Οι πηγές ανέφεραν τα εξής σε εκπροσώπους των τουρκικών μέσων ενημέρωσης:

«Η Αεροπορική Διοίκηση του αεροδρομίου του Νταλάμαν λειτουργεί από το 1985 και έχει εκπληρώσει την αποστολή της.

Προκειμένου να ενισχυθεί η υποστήριξή της στον αναπτυσσόμενο αεροπορικό τομέα και να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες, η ίδρυση της 16ης Κύριας Βάσης Αεριωθούμενων το 2024, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Δομής της Αεροπορίας, εγκρίθηκε από το υπουργείο μας και τέθηκε σε ισχύ.

Όσον αφορά στη δημιουργία ενός Αμφίβιου Σώματος στα Δαρδανέλλια, η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ανάπτυξης και ενίσχυσης των δυνάμεων του Ναυτικού μας.

Προκειμένου να αναδιοργανωθούν οι δυνάμεις πεζοναυτών σε επίπεδο Σώματος, το οποίο θα αποτελείται από τρεις ταξιαρχίες, και να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα αμφίβια στοιχεία σε διάφορες περιοχές, ιδρύθηκε το Σώμα των Αμφίβιων Δυνάμεων υπό τη Διοίκηση του Ναυτικού».

Κατά τη συνήθη πρακτική, την εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, ακολουθούν ρεπορτάζ που αποδίδονται σε απαντήσεις «πηγών» σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης.

Η απόφαση για την εγκατάσταση της 16ης Διοίκησης Κύριας Βάση Αεριωθούμενων Αεροσκαφών, στην περιοχή Νταλάμαν στα Μούγλα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου, δημοσιεύθηκε προ ημερών στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ήδη διορίστηκε διοικητής της βάσης αξιωματικός της Αεροπορίας με τον βαθμό του ταξίαρχου.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Ταξιαρχία των Πεζοναυτών του τουρκικού Ναυτικού αναβαθμίζεται σε επίπεδο Σώματος και η έδρα της μεταφέρεται στην περιοχή Νάρα, στη είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, υπό τη διοίκηση ενός υποναυάρχου.

Μέχρι σήμερα ο κύριος όγκος της αμφίβιας ταξιαρχίας βρισκόταν στη Φώκαια της Σμύρνης, ενώ υπήρχε και μία δύναμη πεζοναυτών στην Αλεξανδρέττα, στη Μεσόγειο, η οποία τώρα θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο ταξιαρχίας.