Μέση Ανατολή: Απομακρύνεται μια διπλωματική λύση και έρχεται πιο κοντά η γενικευμένη σύρραξη

Μέση Ανατολή: Νέος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Κατάρ. 

Μέση Ανατολή: Απομακρύνεται μια διπλωματική λύση και έρχεται πιο κοντά η γενικευμένη σύρραξη
3'

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες διεξάγονται στην Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή αντιπροσωπεία, υπό πίεση από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι θα παραμείνει στο Κατάρ τουλάχιστον για μία ακόμη ημέρα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και αύριο.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και το Ισραήλ, ενώ η Χαμάς απουσιάζει, λαμβάνοντας ενημέρωση από το Κατάρ. Η ισραηλινή πλευρά δίνει έμφαση στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας των πολιτών της.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, ενώ προειδοποιεί τους πολίτες για το ενδεχόμενο επίθεσης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, με περισσότερα από 20 drones και ρουκέτες να πλήττουν ισραηλινό έδαφος, αν και πολλά αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα.

Με πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να έχουν αποσταλεί στην περιοχή για την υπεράσπιση του Ισραήλ και την αποτροπή πιθανών επιτιθέμενων, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μπορεί να εκτονώσει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωμένου ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του αναπληρωτή επικεφαλής της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ. Η επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου Άμος Χόχσταϊν στη Βηρυτό την Τετάρτη, κατά την οποία προέτρεψε για μια συμφωνία για τη Γάζα και την αποτροπή ευρύτερης κλιμάκωσης, ήταν «για το θεαθήναι» και ότι ο επισκέπτης αξιωματούχος «δεν έφερε τίποτα», επισήμανε.

«Οι Αμερικανοί θέλουν να λένε ότι κάνουν κάτι, αλλά υπάρχει κενό», λέει ο Qassem στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι ο Hochstein δεν προσέφερε “καμία ουσιαστική πρόταση”.

Ο Qassem επαναλαμβάνει ότι η Χεζμπολάχ θα ανταποδώσει στο Ισραήλ τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Fuad Shukr σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό πριν από δύο εβδομάδες: «Τα αντίποινα είναι μια απόφαση και αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί», λέει.

Εν τω μεταξύ, λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση έδωσε την αρχική έγκριση για τη στρατολόγηση 1.500 επιπλέον στρατιωτών, δήθεν για να αναπτυχθούν στο νότιο Λίβανο σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ψηφίστηκε στο τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2006 και η οποία απαγόρευε σε οποιεσδήποτε ένοπλες δυνάμεις εκτός από το λιβανέζικο στρατό να αναπτυχθούν νότια του ποταμού Λιτάνι. Στην πράξη, η Χεζμπολάχ αγνόησε το ψήφισμα.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απαιτήσει από τη Χεζμπολάχ να αποσυρθεί βόρεια του Λιτάνι από τότε που η τρομοκρατική ομάδα άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ μετά την εισβολή και τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και έχει ορκιστεί ότι η Χεζμπολάχ θα αναγκαστεί να υποχωρήσει είτε με διπλωματικά είτε με στρατιωτικά μέσα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή