Δάσος Αμαζονίου: Έχασε 4.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε ένα χρόνο

Η αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου  μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, λέει η κυβέρνηση
1'

Η αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας επιβραδύνθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικά δορυφορικά στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Associated Press, Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 2016, όταν οι αξιωματούχοι άρχισαν να χρησιμοποιούν την τρέχουσα μέθοδο μέτρησης.

Τους τελευταίους 12 μήνες, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχασε 4.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.700 τετραγωνικά μίλια), μια έκταση περίπου στο μέγεθος του Rhode Island. Αυτή είναι μια μείωση σχεδόν 46% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Το έτος παρακολούθησης της αποψίλωσης των δασών της Βραζιλίας διαρκεί από την 1η Αυγούστου έως τις 30 Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, απομένουν πολλά να γίνουν για να τερματιστεί η καταστροφή και ο μήνας Ιούλιος έδειξε 33% αύξηση στην κοπή δέντρων σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Μια απεργία των υπαλλήλων των ομοσπονδιακών περιβαλλοντικών υπηρεσιών συνέβαλε σε αυτή την αύξηση, δήλωσε ο João Paulo Capobianco, εκτελεστικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπραζίλια.

Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και προέρχονται από το δορυφορικό σύστημα Deter, το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας και χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες επιβολής του περιβαλλοντικού νόμου για τον εντοπισμό της αποψίλωσης των δασών σε πραγματικό χρόνο.

Οι πιο ακριβείς υπολογισμοί της αποψίλωσης των δασών δημοσιεύονται συνήθως τον Νοέμβριο.