Τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις... μυστηριώδεις πόρτες στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Οι πυραμίδες της Αιγύπτου ανέκαθεν αποτελούσαν πεδίο εξερεύνησης για αρχαιολόγους και μελετητές από όλο τον κόσμο

Τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις... μυστηριώδεις πόρτες στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
Getty
3'

Η Αρχαία Αίγυπτος παραμένει μία συναρπαστική περιοχή εξερεύνησης για μελετητές από όλο τον κόσμο, παρόλο που τα διαθέσιμα αρχαιολογικά πεδία είναι αναρίθμητα.

Έχει γίνει αντικείμενο αμέτρητων μελετών και ανασκαφών και τώρα ακόμα ένα έργο, στις Πυραμίδες της Γκίζας το οποίο πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου και πρώην υπουργού Επικρατείας για θέματα Αρχαιοτήτων, Zahi Hawass έχει βρεθεί στο επίκεντρο.

Ο δρ Hawass στο παρελθόν έχει μιλήσει για ένα έργο μελέτης ανεξερεύνητων περιοχών της Πυραμίδας του Khufu, όπου, όπως εξήγησε, υπήρχε ένα τμήμα, το οποίο φαίνεται να μπλοκάρεται από κάποιες πόρτες, που ο Hawass ήθελε να ανοίξει για να δει τι έκρυβαν.

Οι πόρτες ήταν απροσπέλαστες και κανένας δεν ήταν σίγουρος για το πού ακριβώς οδηγούσαν, ενώ ο αρχαιολόγος μιλώντας στην US Sun περιέγραφε ότι παρά τις ανακαλύψεις στη Μεγάλη Πυραμίδα, τα ερωτήματά του αυξήθηκαν.

«Νομίζω ότι, μέχρι τώρα, οι μυστικές πόρτες που βρήκα μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα είναι πραγματικά μια ανακάλυψη που προκαλεί πολλές ερωτήσεις. Βρήκα τρεις πόρτες, μια στη νότια είσοδο του δεύτερου θαλάμου που έχει δύο χάλκινες λαβές. Είκοσι ένα εκατοστά πίσω από αυτή βρήκαμε μια δεύτερη και στο βόρειο τούνελ βρήκαμε την τρίτη πόρτα με δύο χάλκινα χερούλια», είπε και ανέφερε ότι θα ηγούνταν μίας ομάδας για να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις συγκεκριμένες πόρτες.

Εξωτερικά οι πυραμίδες μπορεί να φαίνονται αρκετά απλές κατασκευές, αλλά οι εσωτερικοί χώροι είναι μια διαφορετική ιστορία. Ο Hawass έχει μιλήσει στο παρελθόν για το πώς το πολύπλοκο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας είναι αυτό που την κάνει συναρπαστική για τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η ομάδα του διεξήγαγε μια εβδομαδιαία μελέτη ως μέρος ενός συνεχιζόμενου έργου για τη διερεύνηση πίσω από τις πόρτες.

Μιλώντας πριν από την αρχική μελέτη, ο Hawass είπε: «Σχεδιάζουμε να καθαρίσουμε τον νότιο άξονα από έξω για να μάθουμε αν ανοίγει προς τα έξω. Αν ναι, τότε είναι πιθανό να ήταν μια συμβολική πόρτα για να χρησιμοποιήσει ο βασιλιάς κατά τη διέλευση στον Κάτω Κόσμο.

»Αν είναι σφραγισμένη, πρέπει να επιστρέψουμε στους Πάπυρους Westcar και να διαβάσουμε πώς ο Khufu έψαχνε τα έγγραφα του θεού Thoth για να τον βοηθήσει στο σχεδιασμό της πυραμίδας του. Μόνο περαιτέρω έρευνα στους άξονες μπορεί να αποκαλύψει τη λειτουργία τους, λύνοντας ένα από τα πολλά μυστήρια της Μεγάλης Πυραμίδας».

https://www.instagram.com/p/C19d0tXN5R4/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η πρώτη μελέτη για το έργο το οποίο στη σελίδα του Hawass στο Instagram αναφέρεται ως «Djedi Project» έχει ολοκληρωθεί. Ο Hawass έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Διεξάγαμε μελέτη μιας εβδομάδας τον Δεκέμβριο και η δουλειά θα συνεχιστεί».

Φαίνεται ότι πρέπει να περιμένουμε κι άλλο για να μάθουμε τι ακριβώς βρήκαν, αλλά έχουν περάσει περίπου 4.500 χρόνια από τότε που χτίστηκε η Μεγάλη Πυραμίδα, οπότε μπορούμε να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή