Τζο Μπάιντεν: Πώς η Πελόζι τον ανάγκασε να παραιτηθεί - Το τελεσίγραφο που εξόργισε τον πρόεδρο

Η Τζιλ και ο Χάντερ Μπάιντεν είναι ακόμα πιο ενοχλημένοι με την παρέμβαση της Πελόζι την οποία θεωρούν προδοσία απέναντι στον Τζο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν: Πώς η Πελόζι τον ανάγκασε να παραιτηθεί - Το τελεσίγραφο που εξόργισε τον πρόεδρο
4'

Οι ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν τον Τζο Μπαίντεν στην απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβριου στις ΗΠΑ και να δώσει το «δαχτυλίδι» στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις παραμένουν αντικείμενο εικασιών.

Η επίσημη γραμμή του Λευκού Οίκου είναι ότι ο Μπάιντεν έλαβε μόνος του την απόφαση αυτή, ωστόσο είναι πολλές οι αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ για τις πιέσεις που δέχθηκε μετά το καταστροφικό debate για εκείνον με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα μάλιστα με τους συμμάχους του προέδρου, ο 81χρονος αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του μετά από ένα σαββατοκύριακο περισυλλογής που πέρασε μαζί με την σύζγό του Τζιλ και στενούς του συνεργάτες στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, ενώ ανάρρωνε από Covid-19.

Το τελεσίγραφο και το τηλεφώνημα

Εκείνο το βράδυ Σαββάτου, μετά από εβδομάδες που επέμενε ότι θα είναι υποψήφιος, εντελώς ξαφνικά κάτι άλλαξε και ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους συμβούλους του να συντάξουν την επιστολή που θα ανακοίνωνε ότι αποχωρεί από την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντως με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Daily Mail όλα τα παραπάνω μπορεί και να αληθεύουν, αλλά λείπει το κομμάτι εκείνο που συμπληρώνει το παζλ της απόφασης του 81χρονου και εξηγεί την ξαφνική μεταστροφή του.

Φαίνεται λοιπόν ότι ενώ ο Μπάιντεν ξεκουραζόταν στο Ντέλαγουερ χτυπημένος - ξανά - από κορονοϊό, έλαβε ένα επείγον μήνυμα από την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία του δήλωνε ότι ήταν έτοιμη να εκφράσει δημόσια την ανησυχία της για το αν ο πρόεδρος θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο από την Πελόζι προς τον σύμμαχό της αλλά και φίλο της τα τελευταία 50 χρόνια, ζητώντας του ουσιαστικά να αποσυρθεί, για να μη τον... θάψει μπροστά σε όλους.

Η Daily Mail επικαλείται πηγές για την παραπάνω πληροφορία, με μία μάλιστα να αναφέρει ότι Πελόζι και Μπάιντεν επικοινώνησαν και τηλεφωνικά και μάλιστα η πρώην πρόεδρος της Βουλής απείλησε τον προεδρο των ΗΠΑ οτι θα διέρρεε δημοσκοπήσεις που θα στήριζαν τα λεγόμενά της.

Η σκληρή αυτή παρέμβαση της Πελόζι φαίνεται πως ήταν ό,τι χρειαζόταν ο Μπάιντεν για να δώσει την εντολή να ετοιμαστεί η επίμαχη ανακοίνωση, που άνοιξε τον δρόμο για την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η σχέση του Μπάιντεν με την Πελόζι περνάει κρίση, αφού δεν έχουν μιλήσει από τότε που ο Αμερικανος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του.

«Ξέρει ότι τον αγαπώ»

Πάντως, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Πελόζι έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι οι δύο πλευρές επικοινώνησαν τηλεφωνικά, ενώ όταν στις 4 Αυγούστου η παρουσιάστρια του CBS Λέσλι Σταλ προσπάθησε να... στριμώξει την πρώην πρόεδρο της Βουλής ρωτώντας την ευθέως αν εκείνη πίεσε τον Μπάιντεν να παραιτηθεί η ίδια της απάντησε: «Δεν ήμουν. Θα σου πω τι δεν έκανα: δεν τηλεφώνησα σε κανέναν απολύτως».

Η 84χρονη μάλιστα την περασμένη εβδομάδα μίλησε στο περιοδικό New Yorker, όπου παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για το μέλλον της σχέσης της με τον Αμερικανό πρόεδρο και ότι εύχεται η φιλία τους να επιβιώσει. «Ξέρει ότι τον αγαπάω» είπε στο CNN την περασμένη Πέμπτη.

Ο Τζο Μπάιντεν πάντως παραμένει ενοχλημένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα. Πηγή της Daily Mail αναφέρει ότι «Δεν του άρεσαν ορισμένα πράγματα που συνέβησαν, αφού υπήρξαν εκκλήσεις να παραιτηθεί, αλλά δεν αφιερώνει πολύ χρόνο σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα περισσότερο θυμωμένοι με την στάση της Πελόζι είναι η Τζιλ και ο Χάντερ Μπάιντεν, που θεωρούν ότι η παρέμβασή της αποτελεί προδοσία σε μία τόσο ευάλωτη στιγμή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή