Η Ταϊλάνδη βρήκε πρωθυπουργό: Ποια είναι η 37χρονη κόρη δισεκατομμυριούχου

Η Paetongtarn εγκρίθηκε ως νέος επικεφαλής της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία που ήρθε μετά από 24 ώρες ξέφρενων διαπραγματεύσεων που προκλήθηκαν από δικαστική απόφαση που καθαίρεσε τον προηγούμενο πρωθυπουργό
AP
4'

Η Paetongtarn Shinawatra, κόρη του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Thaksin Shinawatra, έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα λίγες ημέρες μετά την ανατροπή του προκατόχου της από μια δικαστική απόφαση-σοκ.

Η Paetongtarn εγκρίθηκε ως νέος επικεφαλής της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία που ήρθε μετά από 24 ώρες ξέφρενων διαπραγματεύσεων που προκλήθηκαν από δικαστική απόφαση που διέταξε τον Srettha Thavisin να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Ο Srettha εκδιώχθηκε για παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας αφού διόρισε έναν υπουργό που είχε εκτίσει χρόνο στη φυλακή - μια ετυμηγορία που θεωρείται πολιτική.

Η Paetongtarn, 37 ετών, είναι η νεότερη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης και η δεύτερη γυναίκα που ηγείται της χώρας, μετά τη θεία της Yingluck Shinawatra. Μιλώντας μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, είπε ότι ήταν μπερδεμένη και λυπημένη από την απόφαση του δικαστηρίου να εκδιώξει τον Srettha, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι μπορώ να κάνω το καλύτερο δυνατό για να κάνω τη χώρα να πάει μπροστά

Η Paetongtarn, ο οποίος δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στην κυβέρνηση, είναι το μικρότερο από τα τρία παιδιά του Thaksin και είναι το τέταρτο μέλος της οικογένειας Shinawatra που γίνεται πρωθυπουργός. Οι προηγούμενοι τρεις, ανάμεσά τους και ο πατέρας της εκδιώχθηκαν είτε με στρατιωτικά πραξικοπήματα είτε με δικαστικές αποφάσεις – μέρος ενός μακροχρόνιου αγώνα εξουσίας μεταξύ της οικογένειας και του στρατιωτικού βασιλικού κατεστημένου.

Η Paetongtarn θα πρέπει να διαχειριστεί τις απειλές από τους παλιούς εχθρούς της οικογένειάς της, καθώς και να αναζωογονήσει την υποτονική οικονομία της χώρας και τη δημοτικότητα του κόμματός της. Στην εξουσία, θα ηγηθεί ενός απίθανου συνασπισμού που περιλαμβάνει μερικούς από τους παλιούς αντιπάλους του κόμματός της. Η αμφιλεγόμενη ρύθμιση προέκυψε μετά τις εκλογές του περασμένου έτους, όταν οι πρώην εχθροί διαπίστωσαν ότι ήταν ενωμένοι από μια κοινή απειλή: ένα δημοφιλές νεανικό κόμμα, το Move Forward, το οποίο συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους αφού υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις για να κάνει την Ταϊλάνδη πιο δημοκρατική και να διαλύσει τα μεγάλα μονοπώλια.

Το Pheu Thai έκλεισε συμφωνία για να σχηματίσει συνασπισμό με κόμματα που συνδέονται με τον στρατό, ωθώντας το Move Forward στην αντιπολίτευση και επιτρέποντας στον Thaksin να επιστρέψει στην Ταϊλάνδη πέρυσι, τερματίζοντας 15 χρόνια εξορίας. Ωστόσο, η δικαστική απόφαση που απομάκρυνε τον Srettha από το αξίωμά του υπογράμμισε την εύθραυστη φύση αυτής της ρύθμισης.

Η Paetongtarn διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Pheu Thai, καθώς το κόμμα προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει τη δημοτικότητα του οικογενειακού της ονόματος μεταξύ των ηλικιωμένων αγροτών ψηφοφόρων στα βόρεια και βορειοανατολικά. Έκανε εκστρατεία ενώ ήταν έγκυος, καλώντας μέσω βίντεο σε συγκεντρώσεις όταν δεν ήταν πλέον σε θέση να ταξιδέψει. Αλλά το κόμμα ήρθε δεύτερο στις εκλογές και δεν έθεσε τελικά υποψηφιότητα για πρωθυπουργός πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της την Παρασκευή είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι ήταν τιμή της να ηγηθεί της Ταϊλάνδης, λέγοντας ότι «ανεβαίνω στη σκηνή πολύ συχνά και δεν ενθουσιάζομαι καθόλου, αλλά σήμερα τα χέρια μου τρέμουν». Είπε ότι είχε μιλήσει με τον πατέρα της μέσω Facetime. «Μου είπε να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και με πείραξε ότι είναι χαρούμενος που βλέπει ότι η κόρη του έχει τη θέση [του πρωθυπουργού] πριν πάθει Αλτσχάιμερ. Η μαμά μου μου είπε επίσης να φροντίσω τον εαυτό μου», είπε.

Κάποιοι την έχουν επικρίνει επειδή αναφέρθηκε στον πατέρα της αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, λέγοντας ότι τονίζει ότι είναι στο αξίωμα λόγω του οικογενειακού της ονόματος. Ο Τακσίν θεωρείται ευρέως ως ο πατριάρχης και υπεύθυνος λήψης αποφάσεων πίσω από το Pheu Thai και οι επικριτές κατηγόρησαν τον Srettha, και τώρα τον Paetongtarn, ότι είναι μαριονέτες.