Τυφώνας «Ερνέστο»: Απειλεί τις Βερμούδες, μεγάλες ζημιές στο Πουέρτο Ρίκο

Η μεγάλη τροπική καταιγίδα προκάλεσε καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ κατευθύνεται προς τις Βερμούδες.
AP.
1'

Με ταχύτητες ανέμων εντάσεως 155 χιλιομέτρων / ώρα προς τις Βερμούδες επελαύνει ο τυφώνας «Ερνέστο», που κατατάσσεται από εχθές (15/08) στην κατηγορία 2 της κλίμακας πέντε βαθμών Σαφίρ – Σίμπσον.

Στο νησί επικρατεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός λόγω της υψηλούς επικινδυνότητας του τυφώνα και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, σύμφωνα με το National Hurricane Center των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο «Ερνέστο» αναμένεται να μείνει «μακριά» από τον Κόλπο του Μεξικού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν «απόνερα» για την Ανατολική Ακτή. Σε ανακοίνωση, το NHC προειδοποιεί για κύματα τα οποία μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή θα είναι δυσκολότερη, όμως, δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποια προειδοποίηση από αρμόδιες αρχές ούτε κάποια ανακοίνωση για τη διατάραξη λιμενικών λειτουργιών.

Ο «Ερνέστο» μετετράπη σε τυφώνα προχθές (14/08), αφού εγκατέλειψε το Πουέρτο Ρίκο ως τροπική καταιγίδα. Παρ’ όλα αυτά, προκάλεσε σημαντικές ζημιές, με τις πλημμύρες να καλύπτουν δρόμους και να καταστρέφουν σπίτια και οχήματα, ενώ περίπου 407.000 σπίτια και επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αποτελεί την πέμπτη μεγάλη τροπική καταιγίδα της εφετινής περιόδου τυφώνων στον Ατλαντικό, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα έντονη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.