Ρωσικά πυρηνικά βομβαρδιστικά σπεύδουν στα σύνορα του ΝΑΤΟ

Η Μόσχα τόνισε ότι αυτές οι πτήσεις τηρούσαν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς εναέριου χώρου
Russian Defense Ministry Press Service
2'

Ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε τέσσερα βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα πάνω από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές θάλασσες δίπλα σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ουκρανίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Νορβηγική Θάλασσα, ενώ δύο βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 στάλθηκαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα - και τα δύο με πυρηνικές δυνατότητες.

Η Μόσχα τόνισε ότι αυτές οι πτήσεις τηρούσαν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς εναέριου χώρου.

Το Tu-95MS είναι αναπόσπαστο μέρος των στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσίας, ενώ το Tu-22M3 ανήκει στις μη στρατηγικές δυνάμεις της. Οι περισσότερες από τις μη στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα μικρότερης εμβέλειας, διπλής ικανότητας, επίσης ικανά να εκτελούν συμβατικά χτυπήματα.

Η Θάλασσα του Μπάρεντς, που συχνά αναφέρεται ως η «αυλή της Αρκτικής» της Ρωσίας, είναι μια σημαντική διαδρομή για τον Βόρειο Στόλο του Ρωσικού Ναυτικού που κατευθύνεται προς τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται η Νορβηγική Θάλασσα, τοποθετημένη μεταξύ της Ισλανδίας στα δυτικά και της Σκανδιναβικής Χερσονήσου στα ανατολικά.

Η Βαλτική Θάλασσα, που τώρα συχνά αποκαλείται «λίμνη του ΝΑΤΟ» λόγω της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου περικυκλωμένη από μέλη της Συμμαχίας, εκτός από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας. Το Καλίνινγκραντ στον κόλπο της Φινλανδίας παρέχει μια στρατηγική διαδρομή προς την Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία ανέφερε ότι η εκπαιδευτική πτήση Tu-95MS διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, με μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 να τα συνοδεύουν. Η πεντάωρη αποστολή του Tu-22M3 πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα υποστηρίχθηκε από μαχητικά αεροσκάφη Su-30SM και Su-27.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε συναντήσεις με «ξένα μαχητικά αεροσκάφη» κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε τον εντοπισμό ρωσικών βομβαρδιστικών πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα την Τετάρτη μέσω ανάρτησης στο X. Η Luftwaffe ανέπτυξε Eurofighter Typhoon από τη Λετονία για να αναχαιτίσει τα «οπλισμένα» ρωσικά αεροπλάνα πριν τα σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη αναλάβουν τα καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ.

Ο Hans Kristensen, διευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, τόνισε στο X ότι ένα από τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 έφερε πύραυλο κρουζ Kh-22 ή Kh-32. Αυτός ο πύραυλος ακριβείας διπλής ικανότητας έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν εναντίον της Ουκρανίας.