Οι αθάνατοι πολικοί καρχαρίες της Γροιλανδίας: Γιατί ζουν σαν... ζόμπι για πάνω από 500 χρόνια
Πώς θα σας φαινόταν αν ξέρατε πως στα νερά του πλανήτη μας κολυμπούν υπεραιωνόβιοι καρχαρίες;
Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι ευρέως άγνωστοι και κολυμπούν μυστηριωδώς στον Ατλαντικό Ωκεανό και τις θάλασσες της Αρκτικής για περίπου 500 χρόνια. Το μέγεθός τους φτάνει έως και 7 μέτρα σε μήκος και 1,2 τόνους βάρος, ένα από τα θηρία βρέθηκε ότι ζει από το 1624.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης κατάφεραν να εντοπίσουν την ηλικία του με την μέθοδο του άνθρακα, ωστόσο η ανακάλυψη αυτή ανοίγει έναν νέο κόσμο για τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο προσπαθώντας να καταλάβουν πώς οι καρχαρίες της Γροιλανδίας μπορούν να ζήσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ανθρώπους να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Παλαιότερα πίστευαν ότι η μεταβολική δραστηριότητα των μυών των καρχαριών μπορεί να είναι η πηγή της νεότητάς τους με τη δημοφιλή θεωρία της βιολογίας, τον «ρυθμό ζωής» να συνδέει τη μακροζωία με την ταχύτητα των μεταβολικών λειτουργιών.
Ωστόσο, οι ερευνητές πλέον διερευνούν αν το μυστικό της μεγάλης ζωής τους οφείλεται στις βαθιές και χαμηλές θερμοκρασίες του νερού που ζουν.
Παραμονεύοντας στους σκοτεινούς ωκεανούς μεταξύ -1,8 και 7,5 βαθμών κελσίου- οι ομάδες εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει χημικούς και βιολογικούς ρυθμούς στο σώμα τους.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών, Χόλι Σιλς είπε στη Le Monde: «Βρίσκονται σε ένα μέρος που είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι. Και έχουν πολύ λίγους φυσικούς θηρευτές εκτός από τον άνθρωπο. Έτσι μπορούν πραγματικά να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο».
Ωστόσο, είπε ότι ενώ ο μεταβολισμός επιβραδύνεται από το κρύο και οι καρχαρίες έχουν πολύ αργό καρδιακό ρυθμό, αυτό δεν εξηγεί απαραίτητα το γιατί ζουν για αιώνες.
«Υπάρχουν άλλα είδη που ζουν στα ίδια νερά με την Αρκτική και έχουν τον ίδιο καρδιακό ρυθμό, αλλά έχουν διάρκεια ζωής 20 χρόνια, 40 χρόνια», εξήγησε. «Έτσι, υπάρχει ακόμα κάτι ασυνήθιστο για τον καρχαρία».