Ανατροπή δεδομένων: Πίνετε κρύο νερό για τον πονόλαιμο

Η ξαφνική κατανάλωση πολλών ζεστών ή κρύων ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λαιμό υποστηρίζει καθηγητής 
Φωτ.: Unsplash
2'

Ο Ειδικός Παθήσεων Θώρακος, Τούρκος καθηγητής Δρ. Tevfik Özlü δήλωσε ότι η κατανάλωση κρύου νερού στη ζέστη του καλοκαιριού δεν θα προκαλέσει φλεγμονή στο λαιμό και αντιθέτως συνέστησε να το καταναλώνουμε.

Γιατί ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα και η φαρυγγίτιδα, που ονομάζουμε φλεγμονή του λαιμού, είναι ουσιαστικά μολυσματικές ασθένειες και αιτία αυτών των ασθενειών είναι μικροοργανισμοί όπως ιοί ή βακτήρια. «Έτσι δεν θα πονέσεις στον λαιμό σου επειδή πίνεις κρύο νερό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Özlü συνέστησε μάλιστα να πίνετε κρύο νερό ή να καταναλώνετε κρύες τροφές για τη θεραπεία του πονόλαιμου σε ασθένειες όπως η φλεγμονή του λαιμού ή η φαρυγγίτιδα.

«Λόγω της καλοκαιρινής ζέστης, σχεδόν όλοι πίνουμε κρύο νερό και κρύα αναψυκτικά. Προτιμάμε κρύα φαγητά όπως το παγωτό. Μας προειδοποιούν όμως συχνά γύρω μας. Λαμβάνουμε προειδοποιήσεις όπως "Μην πίνετε κρύο νερό, θα πονέσει ο λαιμός, θα βλάψει το λαιμό σας, θα αρρωστήσετε, θα έχετε αμυγδαλές". Είναι αλήθεια αυτά; Μπορεί πραγματικά το κρύο νερό να μας βλάψει; Προκαλεί φλεγμονή στο λαιμό; Όταν εξετάζουμε ιατρικές πληροφορίες, η κατανάλωση κρύου νερού δεν προκαλεί φλεγμονή στο λαιμό. Γιατί ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα και η φαρυγγίτιδα, που ονομάζουμε φλεγμονή του λαιμού, είναι ουσιαστικά μολυσματικές ασθένειες και αιτία αυτών των ασθενειών είναι μικροοργανισμοί όπως ιοί ή βακτήρια. Έτσι δεν θα πονέσεις στον λαιμό σου επειδή πίνεις κρύο νερό. Αντίθετα, μπορεί να συνιστάται η κατανάλωση κρύου νερού ή η κατανάλωση κρύων τροφών για τη θεραπεία του πονόλαιμου σε ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα ή η φαρυγγίτιδα», είπε.

Σημειώνοντας ότι δεν είναι κακό να πίνουμε κρύο νερό, ο Özlü διευρκίνισε ότι «είναι ωφέλιμο να πίνουμε κρύο νερό με τρόπο που να μην ερεθίζει το λαιμό μας. Δεν είναι κακό να ξεκουράζεστε ήρεμα και να πίνετε γουλιές κρύο νερό. Πιείτε κρύο νερό. Πίνετε νερό το καλοκαίρι. Αλλά η ξαφνική κατανάλωση πολλών ζεστών ή κρύων ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα στο λαιμό σας. Μπορείς να πιεις νερό, μπορείς να πιεις και κρύο νερό», είπε.