Η ανθρωπότητα απειλείται από την Αρκτική: Δεν είναι ούτε ιός, ούτε ηφαίστειο, ούτε παγόβουνο
Ο κόσμος έχει προειδοποιηθεί από ειδικούς που κάνουν λόγο για μια «γιγαντιαία βόμβα υδραργύρου» έτοιμη να εκραγεί.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ισχυρίζεται ότι η περιοχή βαθιά στον μόνιμο πάγο της Αρκτικής απειλεί να μας θέσει όλους σε κίνδυνο. Με επικεφαλής τον συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή Επιστημών της Γης και Περιβαλλοντικών Μελετών, Τζος Γουέστ, η ομάδα εμπειρογνωμόνων πήρε δείγματα από τρία μέτρα μόνιμου παγετού στον ποταμό Γιούκον.
Και συνδέοντάς το με δορυφορικά δεδομένα, διαπίστωσαν ότι απελευθερώνονται «σημαντικές» ποσότητες υδραργύρου, και αυτό συμβαίνει όταν οι όχθες του ποταμού διαβρώνονται.
Η έκθεση εξηγεί ότι ενώ ο περιβαλλοντικός υδράργυρος που απελευθερώνεται από το λιώσιμο του μόνιμου παγετού δεν αποτελεί οξεία τοξική απειλή σήμερα, τα αποτελέσματά του αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και η έκθεσή του αυξάνεται καθώς το μέταλλο συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα, ειδικά μέσω ψαριών και θηραμάτων που καταναλώνουν οι άνθρωποι καθημερινή βάση.
Οι ειδικοί δηλώνουν: «Μπορεί να υπάρχει αυτή η γιγάντια βόμβα υδραργύρου στην Αρκτική που περιμένει να εκραγεί. Λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται χημικά, πολλή ρύπανση από υδράργυρο καταλήγει στην Αρκτική. Η Αρκτική έχει συσσωρεύσει τόσο πολύ υδράργυρο που θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα στους ωκεανούς, τα εδάφη, την ατμόσφαιρα και τη βιόσφαιρα μαζί. Τα ποτάμια θάβουν εκ νέου μια σημαντική ποσότητα υδραργύρου. Για να καταλάβουμε πραγματικά πόση απειλή αποτελεί ο υδράργυρος, πρέπει να κατανοήσουμε τόσο τη διάβρωση όσο και τη διαδικασία εκ νέου ταφής».
Εξηγούν επίσης πώς ο υδράργυρος απορροφάται από φυτά τα οποία στη συνέχεια πεθαίνουν και γίνονται μέρος του εδάφους – καθιστώντας τις διαβρωμένες κοίτες των ποταμών που δημιουργούνται από το έδαφος εξαιρετικά επικίνδυνες για τον άνθρωπο.