Σεισμολόγοι: Προειδοποιούν για σεισμό μεγέθους έως και 9 Ρίχτερ σε ρωσικό έδαφος

Συγκεκριμένα οι σεισμολόγοι αναφέρονται στην περιοχή  Καμτσάτκα
1'

Τις επόμενες δύο ημέρες είναι πιθανός σεισμός μεγέθους 6 έως 9 Ρίχτερ στην Καμτσάτκα Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γενικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας του Παραρτήματος της Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένη πιθανότητα ισχυρού σεισμικού γεγονότος που θα μπορούσε να συμβεί μετά από σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, που καταγράφηκε την προηγούμενη μέρα σε απόσταση 118 χλμ. από το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το επίκεντρο του νέου σεισμού ενδέχεται να είναι στον κόλπο Avacha, ο οποίος θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτες δονήσεις με δύναμη έως και 9 βαθμών στο Petropavlovsk-Kamchatsky, στο Yelizovo, στο Vilyuchinsk και στο Ust-Kamchatsk. Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι αρκετή σεισμική ενέργεια έχει συσσωρευτεί στην Καμτσάτκα για σεισμό μεγέθους 8,5-8,7 Ρίχτερ.

Παρόμοιοι ισχυροί σεισμοί έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στην Καμτσάτκα. Έτσι, το 1952 καταγράφηκε ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε το τσουνάμι. Ο αριθμός των θυμάτων αναφέρθηκε στη Μόσχα 2,3 χιλιάδες νεκροί. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, μεταξύ 4 και 14 χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει.