Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει μία ειρηνευτική συμφωνία
«Ο Νετανιάχου έθεσε νέους όρους όσον αφορά την ανταλλαγή των κρατουμένων και έκανε πίσω σε άλλα σημεία», επεσήμανε η Χαμάς.
Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα (18/08) τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «παρεμποδίζει» την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων (16/08), στην Ντόχα του Κατάρ.
«Επιρρίπτουμε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών των μεσολαβητών, επειδή παρεμπόδισε μια συμφωνία και (τον θεωρούμε υπεύθυνο) για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με το δικό μας λαό» αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε η Χαμάς.
Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν μία νέα συμβιβαστική πρόταση, έπειτα από τις διήμερες συνομιλίες των Καταριανών, Αμερικανών και Αιγύπτιων μεσολαβητών με την ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ντόχα. Η πρόταση «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνηση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα», σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ «έθεσε νέους όρους όσον αφορά την ανταλλαγή των κρατουμένων και έκανε πίσω σε άλλα σημεία, εμποδίζοντας την επίτευξη συμφωνίας», τονίσθηκε ακόμη.
Νωρίτερα, ο Νετανιάχου κατήγγειλε την «πείσμονα άρνηση» της Χαμάς να συμφωνήσει σε εκεχειρία και ζήτησε να ασκηθεί πίεση στην παλαιστινιακή πλευρά και όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.
Η Χαμάς επαναλαμβάνει στη δική της ανακοίνωση ότι «δεσμεύεται σε ό,τι είχε συμφωνηθεί τη 2α Ιουλίου, με βάση τη διακήρυξη του Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και κάλεσε τους μεσολαβητές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποχρεώσουν τον κατακτητή να εφαρμόσει αυτά που συμφωνήθηκαν».
Το σχέδιο που πρότεινε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπει σε πρώτη φάση κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, κατά τις οποίες θα αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τις πυκνοκατοικημένες ζώνες της Γάζας και θα απελευθερωθούν οι όμηροι που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023. Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα.