Ο Ζελένσκι «βαφτίζει» την επίθεση στους αμάχους του Κουρσκ ως «δημιουργία νεκρής ζώνης»

Προκλητικός ο Ουκρανός πρόεδρος με τις... πλάτες του ΝΑΤΟ
4'

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η στρατιωτική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στοχεύει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από τη Μόσχα πέρα ​​από τα σύνορα.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ξεκάθαρα τον στόχο της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου. Προηγουμένως, είχε προτείνει ότι στόχευε στην προστασία των κοινοτήτων στη συνοριακή περιοχή Sumy από συνεχείς βομβαρδισμούς.

Στη ομιλία του την Κυριακή, ο Ζελένσκι είπε: «Είναι πλέον το πρωταρχικό μας καθήκον στις αμυντικές επιχειρήσεις συνολικά να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ρωσικό πολεμικό δυναμικό και να διεξάγουμε τις μέγιστες αντιεπιθετικές ενέργειες. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στην επικράτεια του επιτιθέμενου – τη δική μας επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ».

Το Κίεβο είχε προηγουμένως πει ελάχιστα για τους στόχους της ώθησής του στη Ρωσία με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, τη μεγαλύτερη επίθεση στη χώρα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που αιφνιδίασε το Κρεμλίνο και οδήγησε σε δεκάδες χωριά και εκατοντάδες αιχμαλώτους να πέσουν σε Ουκρανικά χέρια.

Οι Ουκρανοί έφτασαν στην περιοχή προς διάφορες κατευθύνσεις, αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση και σπέρνοντας χάος και πανικό καθώς δεκάδες χιλιάδες άμαχοι τράπηκαν σε φυγή.

Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, στρατηγός Oleksandr Syrskyi, ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του είχαν προχωρήσει σε 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (386 τετραγωνικά μίλια) της περιοχής, αν και δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί ανεξάρτητα πόση περιοχή ελέγχουν αποτελεσματικά οι ουκρανικές δυνάμεις.

Στις παρατηρήσεις του σχετικά με τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «πέτυχαν καλά και τόσο αναγκαία αποτελέσματα».

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου έχει «παρατηρήσει ισχυρισμούς» ότι η επιχείρηση της Ουκρανίας στο Κουρσκ προχώρησε κατά 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα τις πρώτες έξι ημέρες της. Η εισβολή «επιτέθηκε σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστους, μη εξοπλισμένους και μη επανδρωμένους ρωσικές αμυντικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων», ανέφερε η αμερικανική ομάδα σκέψης στην καθημερινή έκθεσή της για τη σύγκρουση. Η Ουκρανία συνέχισε να προχωρά γρήγορα στο Κουρσκ «μετά την ανάπτυξη ρωσικών ενισχύσεων στην περιοχή», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, η Ουκρανία είπε ότι χτύπησε μια δεύτερη βασική γέφυρα στην περιοχή του Κουρσκ, επιδιώκοντας να διακόψει τις οδούς ανεφοδιασμού της Μόσχας. «Μείον μία ακόμη γέφυρα», είπε ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Mykola Oleshchuk, στο Telegram, δημοσιεύοντας ένα εναέριο βίντεο από μια έκρηξη που σκίζει μια γέφυρα κοντά στη ρωσική πόλη Zvannoye.

«Η αεροπορία της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει να στερεί από τον εχθρό τις υλικοτεχνικές δυνατότητες με αεροπορικές επιδρομές ακριβείας», είπε.

Την Παρασκευή, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια ξεχωριστή γέφυρα στη γειτονική πόλη Glushkovo.

Η Ουκρανία έχει επίσης αιχμαλωτίσει περισσότερους από 150 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου μερικές ημέρες στη στρατιωτική επιχείρηση στο Κουρσκ, σύμφωνα με τον Oleksii Drozdenko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην ουκρανική πόλη Sumy. «Μερικές φορές υπάρχουν περισσότεροι από 100 ή 150 αιχμάλωτοι πολέμου την ημέρα», είπε. Πολλοί από τους ρωσικούς στρατιώτες που φρουρούσαν τα σύνορα ήταν νέοι στρατεύσιμοι. «Δεν θέλουν να μας πολεμήσουν», είπε.

Η Ρωσία διέψευσε μια αναφορά ότι η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ είχε εκτροχιάσει τις έμμεσες συνομιλίες με το Κίεβο για την ανάσχεση των επιδρομών σε ενεργειακούς και ενεργειακούς στόχους, λέγοντας ότι την Κυριακή δεν είχαν γίνει συνομιλίες.

Η Washington Post ανέφερε το Σάββατο ότι η Ουκρανία και η Ρωσία επρόκειτο να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κατάρ αυτόν τον μήνα για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία ορόσημο που θα σταματήσει τα χτυπήματα στις υποδομές ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η Post ανέφερε ότι η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι οι συνομιλίες εκτροχιάστηκαν λόγω της επίθεσης της Ουκρανίας σε ρωσικό κυρίαρχο έδαφος.

Τον Μάιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κίνα ότι η επίθεση της Μόσχας εκείνο τον μήνα στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας εκεί.

Αυτή η επίθεση άνοιξε ένα νέο μέτωπο και εκτόπισε χιλιάδες Ουκρανούς. Οι επιθέσεις ήταν μια απάντηση στον ουκρανικό βομβαρδισμό της περιοχής Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, είπε ο Πούτιν. «Έχω πει δημόσια ότι αν συνεχιστεί, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας», τόνισε.

*Με πληροφορίες από τον Guardian

Σχετικές ειδήσεις