Μπλίνκεν: Ο Νετανιάχου αποδέχτηκε την πρόταση, τώρα είναι στο χέρι της Χαμάς

O Μπλίνκεν συναντήθηκε με την ηγεσία του Ισραήλ 
1'

Μιλώντας στον Τύπο στο Τελ Αβίβ μετά από συνάντηση με Ισραηλινούς ηγέτες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι βρίσκεται στην περιοχή για να «ακολουθήσει» τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση κατάπαυσης του πυρός λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «μου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ αποδέχεται την ενδιάμεση πρόταση» που πρότειναν οι ΗΠΑ το περασμένο εβδομάδα στη Ντόχα σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα που να μπορούν να αποδεχθούν τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς.

Στη συνέχεια απέδωσε την ευθύνη στην παλαιστινιακή οργάνωση: «Τώρα η Χαμάς έχει την υποχρέωση να κάνει το ίδιο».

Στη συνέχεια, λέει ο Blinken, τα μέρη θα πρέπει «να συνενωθούν για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επίτευξης σαφούς κατανόησης του τρόπου με τον οποίο θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας».

«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να συμφωνήσει η Χαμάς», συνεχίζει ο Μπλίνκεν. Τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά δεσμευμένες να «το κάνουν τώρα».