Ανακαλύφθηκε ο «δρόμος της προσευχής»: Εκεί που Ιησούς και Απόστολοι «περπατούσαν κάθε μέρα»

Αρχαίο λατομείο που συνδέεται με τον δρόμο στον οποίο περπάτησαν ο Ιησούς και οι μαθητές του πριν από 2.000 χρόνια
3'

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο λατομείο που συνδέεται με τον δρόμο στον οποίο περπάτησαν ο Ιησούς και οι μαθητές του πριν από 2.000 χρόνια, γράφει η Daily Mail.

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά λατομεία που έχουν βρεθεί ποτέ στην ιερή πόλη των τριών θρησκειών.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ανακάλυψε πολυάριθμες οικοδομικές πέτρες στην τοποθεσία που ταίριαζαν με αυτές που βρέθηκαν σε μια άλλη ανασκαφική τοποθεσία δύο μίλια μακριά, που ονομάζεται Δρόμος Προσκυνήματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο δρόμος που κάποτε συνέδεε την Πόλη του Δαβίδ με τον Εβραϊκό Ναό ήταν στρωμένος με πλακόστρωτες πλάκες ίδιου μεγέθους και πάχους με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στο εργοτάξιο. Οι επιστήμονες είπαν ότι οι πέτρινες πλάκες και στις δύο τοποθεσίες έφεραν επίσης τα ίδια σημάδια από την κοπή γύρω από την πέτρα και την αφαίρεσή της από το έδαφος.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε, με τη δέουσα προσοχή, ότι τουλάχιστον μερικές από τις οικοδομικές πέτρες που εξορύσσονται εδώ προορίζονταν για χρήση ως πλακόστρωτες πλάκες στους δρόμους της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσαν οι Michael Chernin και Lara Shilova, συμπρόεδροι της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι «οι πλακόστρωτες επιφάνειες σε αυτόν τον δρόμο αποδείχθηκαν ότι είχαν ακριβώς το ίδιο μέγεθος και πάχος και έχουν τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά με τις πέτρινες πλάκες που αφαιρέθηκαν από το λατομείο που βρίσκεται τώρα στο Har Hotzvim ».

Το λατομείο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, γράφει η Daily Mail, ήταν μόλις 2,5 μίλια από την πόλη του Δαβίδ, καθιστώντας το ιδανική τοποθεσία για μεγάλα κατασκευαστικά έργα του Ηρώδη και του διαδόχου του. Μόλις ανασκαφεί πλήρως η τοποθεσία, θα διατηρηθεί για να την δει το κοινό.

Ο δρόμος του Ιησού και των Αποστόλων

Πιστεύεται ότι ο Ιησούς περπάτησε κατά μήκος μιας διαδρομής προσκυνήματος που περνούσε την κολυμβήθρα του Σιλωάμ όπου ο Κύριος θεράπευσε έναν τυφλό, σημειώνει η Daily Mail.

Οι ιστορικοί πίστευαν προηγουμένως ότι η κατασκευή του δρόμου ανατέθηκε στον Ηρώδη, αλλά η ανάλυση περισσότερων από 100 νομισμάτων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές του προσκυνηματικού δρόμου έδειξε ότι η κατασκευή ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε υπό τον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος κυβέρνησε για δέκα χρόνια ξεκινώντας από το 26 μ.Χ μια μελέτη από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Δύο πέτρινα δοχεία εξαγνισμού -μεγάλα βάζα που χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικές τελετουργικές πλύσεις- επιβεβαίωσαν περαιτέρω ότι η τοποθεσία χτίστηκε από τον εβραϊκό πληθυσμό, σημείωσε η Daily Mail. Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι ένα άθικτο σκάφος "ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία", λέγοντας ότι βρισκόταν στο σκοτάδι για 2.000 χρόνια. Είναι πιθανό το σκάφος να κατασκευάστηκε επί τόπου στο ίδιο το λατομείο ή να παραδόθηκε ειδικά στο χώρο για τη διευκόλυνση των εργαζομένων.