Τι γυρεύει ο Ερντογάν σε Αφρική και Μέση Ανατολή - Τα επικίνδυνα παιχνίδια του «σουλτάνου»

Ανησυχία στην Αθήνα για τους χειρισμούς Ερντογάν και την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην αφρικανική ήπειρο
EUROKINISSI
2'

Στη σφαίρα επιρροής του επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να θέσει χώρες της Αφρικής και ταυτόχρονα να χτίσει συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής,που αντιτίθενται στη στάση Νετανιάχου. Στόχος να είναι η κυρίαρχη χώρα της περιοχής και να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους τους, προς όφελός του.

Η αναβίωση του νεοοθωμανικού ονείρου του Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει σ' αυτήν τη φάση, κυρίαρχο εδαφικό στόχο, αλλά διπλωματικό με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, στοχεύει στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων και στη δημιουργία σφαιρών επιρροής σε κράτη με σημαντικούς ενεργειακούς πόρους.

Στοχεύει δηλαδή στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων είτε για την απευθείας εκμετάλλευση είτε για τη διέλευση αγωγών κ.ά. και τον έλεγχο ως προς τους εμπορικούς και ενεργειακούς διαδρόμους.

Έτσι, μέσω συμφωνιών, πιέσεων αλλά και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ο Ερντογάν επιδιώκει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», να αναβιώσει τον «Τουρκικό Αιώνα» δηλαδή την αύξηση της τουρκικής επιρροής στις εκτάσεις, που κάποτε ήταν υπό τον έλεγχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και να εμφανιστεί ως παγκόσμιος γεωπολιτικός παίκτης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις του Ερντογάν:

  • Η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της στέλνοντας διαρκώς το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» για να εξερευνήσει υπεράκτια πετρελαϊκά τεμάχια, που ανήκουν στη Σομαλία.
  • Επιχειρεί οικονομική διείσδυση στη Σομαλία προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής.
  • Κλείνει συμφωνίες με τον Χακάν Φιντάν στον Νίγηρα, που είναι η έβδομη στον κόσμο χώρα σε ό, τι αφορά στην παραγωγή ουρανίου.
  • Με εξαίρεση την Κεντρική Αφρική και τις όποιες δυσκολίες, που προκύπτουν από πολιτικές αναταραχές, αναπτύσσει οικονομικές δραστηριότητες, στην Αλγερία, τη Λιβύη, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Ζιμπάμπουε.
  • Ενδυναμώνει τις σχέσεις με την Αλβανία.

Έτσι, μετά την Κίνα που έχει αποκτήσει σημαντική παρέμβαση στην Αφρική, η οποία έχει και ψηφιακές πρώτες ύλες, η Τουρκία επιχειρεί να μπει γερά στη μάχη των ενεργειακών πόρων και των πρώτων υλών.

Η ενδυνάμωση αυτή έρχεται να προστεθεί και στη δημιουργία εργοστασίων, που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Ας μην ξεχνάμε πως η Αφρική διαθέτει τεράστια αποθέματα ορυκτών πρώτων υλών και μετάλλων μεταξύ των οποίων, το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων κοβαλτίου και μαγγανίου.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει διπλό παιχνίδι εκμεταλλευόμενος τον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σε ό, τι αφορά στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Σχετικές ειδήσεις