Ιαπωνία: Ακυρώθηκαν και καθυστέρησαν πτήσεις επειδή χάθηκε ένα ... ψαλίδι

Αν και το ψαλίδι δεν εντοπίστηκε το Σάββατο, την ημέρα που χάθηκε, οι έλεγχοι ασφαλείας και οι πτήσεις τελικά συνεχίστηκαν εκείνη την ημέρα
AP
3'

Τριάντα έξι πτήσεις ακυρώθηκαν και 201 καθυστέρησαν σε ιαπωνικό αεροδρόμιο το Σαββατοκύριακο, αφού ένα ψαλίδι χάθηκε από κατάστημα κοντά στις πύλες επιβίβασης.

Οι έλεγχοι ασφαλείας στον εγχώριο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου New Chitose του Χοκάιντο ανεστάλησαν για περίπου δύο ώρες το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ταξιδιώτες να μείνουν προσωρινά αποκλεισμένοι.

Υπήρξαν τεράστιες συμφορήσεις και ουρές, καθώς οι επιβάτες στην αίθουσα αναχωρήσεων αναγκάστηκαν να επαναλάβουν τους ελέγχους ασφαλείας.

Οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν το χαμένο ψαλίδι, το οποίο βρέθηκε στο ίδιο κατάστημα την επόμενη ημέρα.

Αν και το ψαλίδι δεν εντοπίστηκε το Σάββατο, την ημέρα που χάθηκε, οι έλεγχοι ασφαλείας και οι πτήσεις τελικά συνεχίστηκαν εκείνη την ημέρα.

Το αεροδρόμιο Χοκάιντο, ο φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου New Chitose, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ψαλίδι βρέθηκε από έναν εργαζόμενο στο κατάστημα την Κυριακή.

Οι αρχές εξήγησαν ότι καθυστέρησαν να κάνουν την ανακοίνωση μέχρι να επιβεβαιώσουν ότι το ψαλίδι ήταν το ίδιο με αυτό που χάθηκε.

Πολλοί ταξιδιώτες που επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις επέστρεφαν στην πατρίδα τους μετά τις ετήσιες διακοπές Bon της Ιαπωνίας.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή (από το να περιμένουμε)», δήλωσε τότε ένας ταξιδιώτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αλλά ελπίζω να είναι λίγο πιο προσεκτικοί σε αυτό».

Ένας άλλος ταξιδιώτης είπε ότι «υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείς αυτές τις μέρες... δεν τελειώνει ποτέ. Και δεν αισθάνομαι ασφαλής μέχρι να γυρίσω σπίτι».

Το Υπουργείο Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού ζήτησε από τα αεροδρόμια του Χοκάιντο να διερευνήσουν την αιτία και να το αποτρέψουν από το να ξανασυμβεί.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα ανεπαρκών συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης στο κατάστημα» δήλωσε το αεροδρόμιο του Χοκάιντο. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται επίσης για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να συνδεθεί με αεροπειρατεία ή τρομοκρατία και θα εργαστούμε για άλλη μια φορά για να διασφαλίσουμε την ενδελεχή ευαισθητοποίηση της διαχείρισης».

Οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X επαίνεσαν την αντίδραση του αεροδρομίου στο περιστατικό, ενώ αρκετοί είπαν ότι επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη τους στην ιαπωνική αεροπορική ασφάλεια.

«Αυτό το περιστατικό ανέδειξε την ασφάλεια της ιαπωνικής αεροπορίας και την επιμέλεια των εγχειριδίων της!» έγραψε ένας χρήστης.

Ένας άλλος είπε ότι «με έκανε να συνειδητοποιήσω για άλλη μια φορά ότι το αεροδρόμιο New Chitose είναι ένα ασφαλές αεροδρόμιο για χρήση».

Το New Chitose είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ιαπωνίας, εξυπηρετώντας τη δεύτερη πιο πολυσύχναστη αεροπορική διαδρομή εσωτερικού στον κόσμο - μεταξύ Τόκιο και Σαπόρο - σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων OAG.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια ταξιδιώτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο το 2022.

Πηγή: BBC