Ναυάγιο του Παλέρμο - Κλιματολόγος: «Γιατί αυξάνονται οι ανεμοστρόβιλοι στη Μεσόγειο»

Η μετεωρολογική φαινομενολογία στη Μεσόγειο ενισχύεται σε σύγκριση με άλλες περιοχές που δεν είναι κλιματικά hotspots

Ναυάγιο του Παλέρμο - Κλιματολόγος: «Γιατί αυξάνονται οι ανεμοστρόβιλοι στη Μεσόγειο»
2'

Με αφορμή το ναυάγιο του Παλέρμο, κλιματολόγος προειδοποίησε ότι «η Μεσόγειος είναι ένα θερμό σημείο του κλίματος, κι οι ανεμοστρόβιλοι σε άνοδο»

«Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hotspot , που σημαίνει ότι σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη θερμαίνεται περισσότερο, αλλά κυρίως οι κλιματικές επιταχύνσεις που σημειώνονται στη Μεσόγειο φτάνουν σε ακραία επίπεδα υψηλότερα από άλλα μέρη», αναφέρει το ilfattoquotidiano.it. Αυτό είναι το σχόλιο του Sante Laviola, κλιματολόγου από το CNR-Isac (Institute of Atmospheric and Climate Sciences) στη Μπολόνια, σε συνέντευξη του Adnkronos σχετικά με το ναυάγιο του ιστιοφόρου Bayesian στα ανοικτά των ακτών του Παλέρμο .

«Όλη η μετεωρολογική φαινομενολογία στη Μεσόγειο ενισχύεται σε σύγκριση με άλλες περιοχές που δεν είναι κλιματικά hotspots. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία του νερού, τα πρώτα 10 μέτρα, θερμαίνεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Το CNR υπολογίζει ότι μια θερμική ανωμαλία 4 βαθμών έχει μετρηθεί, ως ετήσιος μέσος όρος , από την προβιομηχανική εποχή. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η εξάτμιση είναι μεγαλύτερη στη Μεσόγειο και ως εκ τούτου, επειδή είναι το καύσιμο για τα συστήματα καταιγίδων , τα συστήματα καταιγίδων τροφοδοτούνται έντονα από την υψηλότερη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας. Τα συστήματα καταιγίδας τρέφονται με υγρό αέρα, ιδιαίτερα αυτή την εποχή».

«Μια μελέτη CNR – συνεχίζει ο επιστήμονας – μας λέει ότι οι ανεμοστρόβιλοι αυξάνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε ένταση . Οι ανεμοστρόβιλοι δεν είναι ένα αμιγώς αμερικανικό φαινόμενο. Εδώ και πολλά χρόνια στην Ιταλία καταγράφουμε ανεμοστρόβιλους σε χερσαίες ή θαλάσσιες καταιγίδες, αλλά στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί μια εντατικοποίηση. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ζούμε βυθισμένοι σε ένα κλιματικό hotspot».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή