Σκωτία: Σπάνια εμφάνιση κόκκινου σκίουρου στην κεντρική ζώνη της χώρας

Περισσότερο από το 75% των εναπομεινάντων κόκκινων σκίουρων του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στη Σκωτία, ωστόσο στη χώρα έχουν απομείνει μόνο περίπου 120.000
© 2020 Raymond Leinster / Saving Scotland's Red Squirrels
2'

Ένας κόκκινος σκίουρος εντοπίστηκε στην κεντρική ζώνη της Σκωτίας σε μια σπάνια παρατήρηση.

Ο σκίουρος εθεάθη να τρέχει κατά μήκος ενός φράχτη στον κήπο της Lanette Perry στο Bishopbriggs, στο East Dunbartonshire.

Το Saving Scotland's Red Squirrels (SSRS), ένα πρόγραμμα υπό την ηγεσία του Scottish Wildlife Trust, δήλωσε ότι πρόκειται για μία από τις πιο νότιες εμφανίσεις κόκκινου σκίουρου στην κεντρική ζώνη της Σκωτίας εδώ και δεκαετίες.

Είπε ότι η εμφάνιση του είδους στην περιοχή θα μπορούσε να οφείλεται στις προσπάθειες διατήρησης.

Η εκπρόσωπος της SSRS Katie Berry δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς γιατί αυτό το πρωτοπόρο κόκκινο σκιουράκι έχει εμφανιστεί σε αυτή τη τοποθεσία. Είναι ίσως απόδειξη των προσπαθειών ελέγχου του σε περιοχές προς τα βόρεια τα τελευταία χρόνια, και πιθανώς επίσης ως αποτέλεσμα της αύξησης των πληθυσμών του δενδροκούναβου στα κεντρικά πεδινά».

Περισσότερο από το 75% των εναπομεινάντων κόκκινων σκίουρων του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στη Σκωτία, ωστόσο στη χώρα έχουν απομείνει μόνο περίπου 120.000.

Ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση του χωροκατακτητικού μη ιθαγενούς γκρίζου σκίουρου, ο οποίος εισήχθη για πρώτη φορά από τη Βόρεια Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του 1800 για να διακοσμήσει τους κήπους των αρχοντικών σπιτιών.

Οι γκρίζοι σκίουροι μεταφέρουν επίσης τη σκίουρο-ευλογιά, έναν ιό που δεν τους βλάπτει, αλλά είναι θανατηφόρος για τους κόκκινους.

Η καταστροφή των δασών έχει επίσης συμβάλει στην παρακμή του κόκκινου σκίουρου.

Το SSRS, το οποίο υποστηρίζεται από το Ταμείο Αποκατάστασης της Φύσης της κυβέρνησης της Σκωτίας, παρακολουθεί τον αριθμό των σκίουρων σε ολόκληρη τη Σκωτία, διαχειρίζεται τις επιπτώσεις της ευλογιάς του σκίουρου και συμβάλλει στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των γκρίζων σκίουρων σε βασικές στρατηγικές περιοχές.

Λέει ότι η εισαγωγή των δενδροκούναβων θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στον αριθμό των σκίουρων, καθώς πιστεύεται ότι κυνηγούν γκρίζους σκίουρους περισσότερο από ό,τι κόκκινους.

Η ομάδα απηύθυνε έκκληση σε όποιον βλέπει κόκκινους ή γκρίζους σκίουρους να τους αναφέρει τυχόν θεάσεις και να υποβάλει φωτογραφίες, αν είναι δυνατόν.

Πηγή: BBC