Το Πακιστάν κατηγορεί άνδρα για παραπληροφόρηση σχετικά με την επίθεση στο Σάουθπορτ

Αναταραχές ξέσπασαν στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τη μοιραία επίθεση με μαχαίρι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρία νεαρά κορίτσια
TWITTER
2'

Οι αρχές του Πακιστάν απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν άνδρα για τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο, σε σχέση με την παραπληροφόρηση που πιστεύεται ότι τροφοδότησε τις αναταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αστυνομία δήλωσε στο BBC ότι ο Φαρχάν Ασίφ συνδεόταν με το Channel3Now, έναν ιστότοπο ο οποίος δημοσίευσε ένα άρθρο τις ώρες μετά την επίθεση στο Σάουθπορτ τον περασμένο μήνα, το οποίο έδινε ένα ψεύτικο όνομα για τον δράστη και υπέθετε ότι ήταν ένας αιτών άσυλο που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο πέρυσι.

Το άρθρο αναφέρθηκε ευρέως σε viral αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναταραχές ξέσπασαν στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τη μοιραία επίθεση με μαχαίρι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρία νεαρά κορίτσια.

Την Τρίτη, η αστυνομία στη Λαχόρη δήλωσε ότι ανέκρινε τον Ασίφ σχετικά με το άρθρο.

Ένας αξιωματικός δήλωσε στο BBC ότι ο Ασίφ είπε ότι είχε γράψει το άρθρο με βάση πληροφορίες που αντέγραψε από έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να τις επαληθεύσει. Είπε ότι διαχειριζόταν τον ιστότοπο μόνος του.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Πακιστάν ανέλαβε έκτοτε την υπόθεση και θα διερευνήσει αν εμπλέκεται κάποιος άλλος.

Το BBC Verify εντόπισε προηγουμένως αρκετά άτομα που συνδέονται με το Channel3Now και ανέκρινε ένα άτομο που ισχυρίστηκε ότι είναι «διευθυντής» στον ιστότοπο.

Το άτομο που ισχυρίστηκε ότι ανήκει στη διοίκηση του Channel3Now δήλωσε στο BBC ότι η δημοσίευση του ψευδούς ονόματος «δεν έπρεπε να είχε συμβεί, αλλά ήταν ένα λάθος και δεν ήταν σκόπιμο».

Ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον δράστη διαδόθηκαν στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών σε ένα μάθημα χορού με θέμα την Taylor Swift στις 29 Ιουλίου.

Στη συνέχεια ξέσπασε βίαιη αναταραχή στο Σάουθπορτ πριν εξαπλωθεί σε πόλεις της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Εισαγγελίας του Στέμματος (CPS) την Τρίτη, 494 άτομα έχουν κατηγορηθεί σε σχέση με τις πρόσφατες ταραχές και αναταραχές.

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί, με τους περισσότερους να οδηγούνται στη φυλακή.

Πηγή: BBC