Τα πουλιά μπορούν να πετούν για μήνες... ενώ κοιμούνται

Επιστήμονας εξηγεί πως συμβαίνει αυτό
1'

Κάποια πουλιά μπορούν να μείνουν ακόμα και δύο μήνες στον αέρα, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν στο έδαφος για να κοιμηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, τα πουλιά μπορούν να κοιμηθούν ενώ πετούν αναφέρει ο Άλεξ Μποντ, βιολόγος και έφορος στο βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας:

«Πολλά πτηνά καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν σε πιο θερμές περιοχές ή να αναζητήσουν τροφή. Μπορούν να πετούν επί ημέρες, χωρίς να σταματήσουν για να ξεκουραστούν».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν τα πτηνά φρεγάτες, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στον αέρα έως και δύο μήνες: «Τα πουλιά κοιμούνται κυριολεκτικά με το ένα μάτι ανοιχτό. Μπορεί να κοιμηθεί ο μισός εγκέφαλος ενώ ο άλλος μισός είναι ξύπνιος και έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω τους», εξηγεί ο Άλεξ Μποντ.

Αυτό, συνεχίζει, τους επιτρέπει να κοιμούνται ενώ πετούν, όπως και όταν κάθονται σε ένα κλαδί, ή επιπλέουν στο νερό. Μάλιστα, τονίζει ο Άλεξ Μποντ, δεν είναι οι μόνοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου που μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο. Για παράδειγμα, τα δελφίνια και οι φώκιες «μισοκοιμούνται» ενώ κολυμπούν.